Ján Mažgút, kandidát na predsedu BSK: Spokojný občan, prosperujúci kraj
10 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

V exkluzívnom rozhovore s Jánom Mažgút, kandidátom na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa dozviete, kde vidí nedostatky súčasnej bratislavskej župy, ale aj to, prečo by mala vláda venovať viac pozornosti jednotlivým župám na Slovensku. V rozhovore okrem iného vysvetlil, prečo je heslom kampane jeho kampane: Spokojný občan, prosperujúci kraj. Určite sa ale dozviete aj viac!

HD: Tri dôvody, kvôli ktorým ste sa rozhodli kandidovať za predsedu Bratislavského samosprávneho kraja

Ján Mažgút: Rovnako ako veľké množstvo ľudí v našom kraji, ani ja nie som spokojný s tým, ako župan J. Droba vedie Bratislavský samosprávny kraj. Niekedy mám dokonca pocit, že si z bratislavského kraja urobil súkromnú firmu určenú pre zisk spriatelených podnikateľov, seba-prezentáciu a marketingové aktivity za peniaze nás všetkých, na úkor kvality života v našom kraji.

Keďže som otcom a manželom, rozumiem, ako je dôležité pre rodiny, pre starších ľudí, malých a stredných podnikateľov, či pre mládež, aby sa im v kraji žilo dobre, aby vedeli napĺňať svoj potenciál a v neposlednom rade, aby im bola zabezpečená plnohodnotná starostlivosť. Ľudia v súčasnosti vnímajú veľké množstvo problémov, ktoré im komplikujú každodenný život a to je niečo, čo chcem jednoznačne zmeniť.

Chcel by som vytvoriť z Bratislavského samosprávneho kraja miesto, kde pohodlný život nebude považovaný za luxus, ale samozrejmosť. Čo si občan bežne vypočuje od župného politika? Zvykli sme si na prázdne frázy, ako: Pôjdem..., Skúsim..., Uvidím... Politikov si však ľudia nevolia na to, aby skúšali a uvideli, ale na to, aby im dávali jasné odpovede na ich otázky, aby im ponúkali efektívne riešenia ich problémov a aby ich nezaťažovali svojou vlastnou neschopnosťou.

Cítim, že župa potrebuje, cieľavedomejšie, odhodlanejšie a oddanejšie vedenie smerom k občanovi.

HD: S ktorými politickými stranami rokujete, alebo plánujete rokovať o podpore vašej kandidatúry?

Ján Mažgút: Zásadnou je podpora mojej materskej strany SMER – sociálna demokracia a predsedu Roberta Fica. Som veľmi rád, že sa mi mojou víziou podarilo získať podporu aj ďalších politických strán, ako napríklad SNS, Život - Národná Strana a Práca Slovenského Národa a ďalších subjektov.

Do budúcna nevylučujem spoluprácu aj s ďalšími demokratickými politickými stranami, ktoré osloví môj program a nasadenie počas prebiehajúcej kampane.

Ján Mažgút, kandidát na župana BSK, nerozumie prístupu strany HLAS - SD, vyzýva k spájaniu
Skutočne nerozumiem prístupu Hlas-u, ale podˇme sa v záujme obyvateľov kraja dohodnúť, vyzýva na sociálnej sieti Ján Mažgút, kandidát na župana BSK. "Keď som DRUHÝKRÁT vyzval stranu Hlas na rokovanie o mojej podpore na post predsedu... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

HD: Prečo by mala podľa vás vláda venovať viac pozornosti jednotlivým župám na Slovensku?

Ján Mažgút: Vlády I. Matoviča a E. Hegera okradli samosprávy o značný objem prostriedkov. a to aj napriek tomu, že samosprávy za politikov vládnych strán hasili viaceré problémy, ktoré spôsobili svojim (ne)vládnutím. Juraj Droba je v jasnom konflikte záujmov. Kým sa bratríčkuje so svojimi kamarátmi vo vláde, nebude robiť rozhodnutia, ktorými by si ich pohneval – aj keby boli pre dobro obyvateľov BSK. Silný župan nemôže len skloniť hlavu a poslušne počúvať svojich 25 kamarátov, keď mu na dvere klopú stovky tisíc nespokojných občanov. Musí sa za nich postaviť, obhajovať ich záujmy a nebáť sa oponovať nezmyselným. až deštruktívnym vládnym opatreniam.

Samospráva je bližšie k občanom, to je jej nespochybniteľná výhoda. Riešenia z kancelárii vládnych úradov, často bez znalosti reálií, nevedú k riešeniam problémov, ale naopak, ich prehlbujú. Podpora samosprávy alebo lepšie povedané presun kompetencií zo štátu na samosprávu, či už ide mestá a obec alebo samosprávne kraje, prináša zlepšenie situácie, či už ide o služby pre občanov, dopravnú infraštruktúr, alebo regionálne školstvo.

HD: Kde vidíte nedostatky súčasnej bratislavskej župy?

Ján Mažgút: Nedostatky riadenia a vedenia BSK sa dajú najlepšie ilustrovať na jednom konkrétnom príklade, a tým je mimoriadne pochybný a nezodpovedný výber regionálneho autodopravcu. Kraj je zo zákona povinný zabezpečiť dopravnú obsluhu. V momente, kedy si súčasným županom vybraná spoločnosť Arriva už od začiatku neplní svoje povinnosti a zmluvné záväzky, za ktorú dostáva od Drobovho vedenia župy poriadne mastnú odmenu, jej mala župa odňať licenciu a nanovo rokovať s druhým uchádzačom a dlhoročným partnerom v poskytovaní týchto služieb - Slovak lines. Myslím si, že Droba hrubo podcenil situáciu a spôsobil občanom dlhotrvajúce a neprestávajúce komplikácie v ich každodennom živote.

Oblasť poskytovania sociálnych služieb je ďalšou, v ktorej župan koná viac v prospech obmedzeného okruhu ľudí a nie občanov. Dostávajú sa ku nám dokonca informácie, že súkromný poskytovatelia sociálnych služieb s vyššími poplatkami majú byť súčasným vedením župy v budúcnosti zvýhodňovaní oproti štátnym poskytovateľom. Ľudia sú pri tom už aj bez toho frustrovaní a ťažko skúšaní súčasnou krízou a jej neriešením zo strany Drobových kamarátov vo vláde, a preto je mimoriadne nevhodné, aby im samospráva ešte aj takýmto spôsobom vyprázdňovala peňaženky.

Z ľudského hľadiska sa mi taktiež ťažko počúvajú príbehy o tom, ako majú ešte aj ľudia v Bratislavskom samosprávnom kraji problém s kvalitou a dostupnou zdravotnou starostlivosťou. Na tú má každý jeden z nás právo a župa to nesmie ignorovať! V neposlednom rade nesmieme zabúdať ani na deti a mládež, ktorých vzdelanie je kľúčové pre nich samotných, ako aj pre ďalší rozvoj kraja.

Ján Mažgút kandiduje na predsedu BSK: "Veci môžu fungovať lepšie"
Ján Mažgút (SMER - SD), oznámil svoju kandidatúru na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a vyzval Juraja Drobu, súčasného župana na férový politický súboj. Obyvateľom Bratislavského kraja ponúka spolu so svojim kvalitným tímom jasnú a silnú... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

HD: Plánujete na komunikáciu s voličmi využiť napríklad sociálne siete? Alebo máte aj iné nápady, ako osloviť voličov?

Ján Mažgút: Jednotlivé prvky kampane budú viditeľné počas celého času jej trvania. Určite využijem možnosti, ktoré v dnešnej dobe ponúkajú sociálne siete a v maximálnej možnej miere chcem byť v priamom kontakte s ľuďmi – obyvateľmi nášho kraja. Určite chápete, že z taktických dôvodov si niektoré prvky kampane nechám aj pre seba. Vytratil by sa moment prekvapenia 😉 

HD: Čo bude mottom vašej kampane? A prečo?

Ján Mažgút: „Spokojný občan, prosperujúci kraj.“ Myslím si, že v tomto hesle je obsiahnuté všetko, o čo by sa mal každý predseda samosprávneho kraja usilovať. Pretože len vďaka spokojným občanom, ktorí v danom kraji žijú, využívajú služby a možnosti, ktoré im kraj ponúka, môže samosprávny kraj prosperovať. 😊

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik