Strašiak súdna mapa
09 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Spôsobí súdna mapa kolaps justičného systému? Kolíkovej reformy začnú platiť 1. januára 2023, no sudkyne upozorňujú na nepripravenosť.

Bratislavské sudkyne členky Súdnej rady SR Ayše Pružinec Eren a Dana Jelinková Dudzíková upozornili vo svojom spoločnom tlačovom vyhlásení, že kvôli nepripravenosti schválenej reformy, ktorá vyšla z dielne ministerky spravodlivosti v demisii Márie Kolíkovej (SaS) môže dôjsť ku kolapsu justičného systému. Informáciu priniesol portál ereport.sk.

V tlačovom vyhlásení sudkýň sa uvádza: „Po neúspešnom pokuse legitímnych zástupcov súdnej moci byť rovnocenným partnerom v diskusii a v legislatívnom procese vedenom rezortom spravodlivosti o zmene súdnej mapy, táto bola schválená parlamentom bez toho, aby zástupcovia súdnej moci mali možnosť k finálnej podobe súdnej mapy vyjadriť svoj postoj a námietky." Podľa nich je časový rámec spustenia zmien podľa schválenej reformy nereálny. „Necelé štyri mesiace pred nástupom účinnosti zmeny súdnej mapy narážajú zákony o novej súdnej mape na zásadné problémy spočívajúce v nerealizovateľnosti naplnenia časového rámca, ktorý legislatívny zbor schválil.“ - popisujú problémy sudkyne z platformy sudnamoc.sk.

Dag Daniš: Obsadia voľné posty ministrov americkí trollovia?
Nápad dosadiť do funkcie ministra hospodárstva proamerického aktivistu pôsobí ako zlý vtip, skonštaroval na sociálnej sieti redaktor Dag Daniš. "Povedz, že chceš za ministra hospodárstva experta, a pribehne americký troll. Pardon, aktivista SFPA,"... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Kompetentní nekonajú

„S nepripravenosťou schválenej reformy na praktickú implementáciu je spojená neistota, ktorá okrem zamestnancov súdov a sudcov v konečnom dôsledku postihne verejnosť. Je nevyhnutné, aby kompetentní predstavitelia zákonodarnej a výkonnej moci uvedenú situáciu riešili ako otázku prioritného verejného záujmu,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Na to, že už 1. januára 2023 vstúpia do účinnosti zákony o novej súdnej mape, ktorými sa mení organizácia súdnictva v hlavnom meste SR, na okresnej aj krajskej úrovni Slovenskej republiky, ako aj na úrovni správneho súdnictva upozornila platforma sudcov Slovenskej republiky - sudnamoc.sk. 

Reforma súdnej mapy prináša zmenu organizácie súdnictva na viacerých úrovniach. Zmenší sa počet okresných súdov z 54 na 36. V rámci týchto prvostupňových súdov vznikne jeden Mestský súd Košice a štyri mestské súdy v Bratislave. V prípade krajských súdov sa počet nemení, naďalej ich bude osem. 

Maroš Kramár: Tento svet sa mi už nepáči
"Spoločnosť sa mení k horšiemu, všetci si len klamú a ubližujú. Fungovanie tohto sveta nie je normálne, celý je naruby a nie je to prirodzené," Maroš Kramár je z dnešnej doby zhnusený. Herec Maroš Kramár sa v rozhovore pre Nový Čas vyznal zo... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik