Poliakom fakt rastie chuť
08 | 09 | 2022 I Milan Laca

Poľsko chce žiadať od Českej republiky vrátenie 368,44 hektárov územia.

Poľská vláda môže čoskoro vzniesť územné nároky voči Českej republike, píše Rzeczpospolita.
"368,44 hektára - presne toľko by mala Praha vrátiť Varšave. Ide o kompenzácie nepriaznivého rozdelenia poľsko-československej hranice v 50. rokoch," píšu noviny.

Nie

Túto iniciatívu kritizoval aj český poslanec Európskeho parlamentu  Jan Olbricht zo strany Občianska platforma. „Moment, v ktorom sa Európa a svet ocitli kvôli konfliktu na Ukrajine, nie je vhodný na riešenie sporných otázok so susedmi,“ vyhlásil poslanec.

Svet o Európe: Obyvatelia zmietaní energetickou krízou platia za politické hry
Po tom, čo viac ako 100 000 demonštrantov zaplnilo Václavské námestie v Českej republike, aby vyjadrili svoj hnev nad prudko rastúcimi cenami energií, čoraz viac ľudí žijúcich v Európe vychádza do ulíc, aby protestovali proti svojim vládam, ktoré... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Poliaci idú svoje

V reakcii na to Jarosław Krajewski, poslanec z poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť, povedal, že „nikdy nebude vhodný čas na presadzovanie požiadaviek“.

Česi dali ponuku

Česká vláda ponúkla v roku 2005 Poľsku finančnú kompenzáciu, no Varšava ju odmietla. V roku 1958 došlo medzi oboma krajinami k výraznej úprave hraníc - úrady Poľskej ľudovej republiky previedli na Československo pozemky o výmere 1205,9 hektára a orgány Československej  republiky na poľskú stranu - 837,46 hektára.

Požiadavky aj voči Nemecku 
Varšava už požadovala od Berlína viac ako bilión dolárov ako náhradu za škody, spôsobené počas druhej svetovej vojny. Predstaviteľ nemeckého ministerstva zahraničných vecí vyhlásil,  že Nemecko považuje túto otázku za uzavretú, keďže Poľsko v roku 1953 odmietlo ďalšie reparácie a viackrát to potvrdilo.
 
Zelenskyj zachraňuje celý svet
Zelenskyj oznámil: Ukrajina bude pokračovať v zachraňovaní sveta. „Ukrajina bude naďalej zachraňovať svet svojím obilím,“ oznámill ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti twitter, uvádza portál mandiner.hu. Podľa hlavy štátu... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik