Európa čelí „vlne nespokojnosti“ a USA zatiaľ profitujú z energetickej krízy
07 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Európska únia sa kolektívne zaviazala k dlhému zástupnému konfliktu proti Rusku na Ukrajine napriek tomu, že je kriticky energeticky závislá od dovozu ropy a plynu z Ruska. Ak by ste však počúvali slová európskych najvyšších byrokratov, ako je Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie, možno by ste neverili, že existuje nejaký problém. Skonštatoval to v komentári pre denník global Times analytik politických a historických vzťahov James Smith.

Veci nejdú podľa plánu

Európski byrokrati hovoria o znížení energetickej závislosti od Moskvy ako o rýchlom a bezbolestnom procese a niekoľkokrát sľúbili, že „ochromia Putinovu vojnovú mašinériu“, bez ohľadu na to, čo vráti Ukrajine „európsku cestu“.

Ale veci nejdú podľa plánu. Moskva je ďaleko od rozdrvenia Ruska, ale dokázala dosiahnuť rekordné sumy príjmov z vývozu energie využívaním neistoty na trhu a znížením toku dodávok zemného plynu do Európy. To viedlo k astronomickému nárastu cien energie, čo znamená, že kontinent to uvrhne do stavu hospodárskej krízy. 

Ešte horšie je, že prichádza zima, čo znamená, že dopyt a náklady sa budú ďalej zvyšovať. Nemecko už zavádza opatrenia na prideľovanie spotreby elektrickej energie, napríklad požaduje vypnutie všetkej elektronickej reklamy na noc, zakazuje vykurovanie súkromných bazénov a obmedzuje používania klimatizácií. 

Keďže prudko stúpajúce ceny účtov poškodzujú spotrebiteľov, na celom kontinente sa množia politické nepokoje a nespokojnosť, najmä vzhľadom na to, že hlavnou príčinou toho všetkého je vojna na Ukrajine, čo lídri jednoducho očakávajú, že ich obyvatelia prijmú. 

Igor Daniš: Blahobyt je minulosť. Musíme šetriť. Tak toto je ten pokrok?
Dúfajme, že už nám nebudú tvrdiť, že ekonomike sa darí, keď stúpa HDP o jedno percento. A pritom životná úroveň rapídne klesá, podniky stoja na pokraji priepasti a vôbec, vraciame sa o sto rokov dozadu. Žeby to bol pokrok? Pýta sa v svojom... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Protesty a nespokojnosť sa množia

V Českej republike cez víkend pochodovalo v Prahe vyše 100-tisíc ľudí proti EÚ, NATO a energetickej kríze pre vojnu na Ukrajine. Na pondelok plánuje strana „Die Linke“ (Ľavica) protesty po celom Nemecku proti palivovej kríze. V Kolíne nad Rýnom už v nedeľu pochodovalo viac ako 2 000 ľudí, ktorí požadovali „vyvolených predstaviteľov, aby uprednostnili svoje energetické potreby nad podporou pre Ukrajinu“.

Vznikajúca nespokojnosť je len špičkou ľadovca. Oslabí politický impulz lídrov na celom kontinente pokračovať v nehanebnom podporovaní konfliktu. Koniec koncov, ak európski lídri nedokážu pohotovo presvedčiť svoje vlastné obyvateľstvo, aby dodržiavalo obmedzenia COVID alebo akceptovalo vakcíny pre svoje vlastné dobro, akú šancu majú, keď ich prinútia, aby pokračovali v obetovaní sa vojne, ktorá nie je ich vlastná? 

Európa začne platiť skutočnú cenu

V prvých dňoch vojny bola morálka a podpora pre Ukrajinu, samozrejme, vysoká kvôli počiatočnému šoku a hrôze z ruskej vojenskej agresie, ale teraz o šesť mesiacov neskôr je zrejmé, že takáto podpora začína erodovať časom a ľuďmi. Európa za to začne platiť skutočnú cenu.

Toto všetko je pripomienkou toho, že pokiaľ ide o „diverzifikáciu“ energie z Ruska, neexistuje jednoduchá cesta von. Nie je to také jednoduché ako zahodiť jednu ponuku a nájsť inú, práve preto, že trhy fungujú podľa logiky „ponuky a dopytu“. Ak odstránite najväčšieho samostatného dodávateľa z trhu, aj keď môžete rýchlo nájsť iných dodávateľov, predstavuje to pokles celkovej ponuky a prudký nárast dopytu, čo teda vedie k prudkému nárastu cien. 

Igor Daniš: Európska únia na rázcestí
Ak EÚ nezačne regulovať ceny energií, ekonomika sa rozpadne. Skonštatoval to vo svojom komentári pre denník Pravda spisovateľ Igor Daniš. Názor autora a spisovateľa Igora Daniša prinášame v plnom znení. Európska komisia sa neponáhľa Richard... Čítať ďalej
03 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Mimo EÚ to práve Spojené kráľovstvo objavuje. Aj keď nie sú nijako „závislí“ na ruskom plyne a prestali ho nakupovať, stále má zúženie trhu dôsledky cez zdražovanie. 

Jediným spôsobom, ako znížiť ceny, je zvýšiť dodávky odinakiaľ, ale to jednoducho nie je možné, keďže Rusko je jediným najväčším vývozcom kvapalného zemného plynu na svete. Ak sa má Európa namiesto toho spoliehať na iné zdroje energie, bude si to vyžadovať biliónové investície do infraštruktúry, ktorej normalizácia bude trvať roky. 

Bez ohľadu na to, z ktorej strany sa na to človek pozerá, neexistuje jednoduché alebo „rýchle“ riešenie energetickej krízy. Je ľahké ukázať prstom na Moskvu a povedať: "Pôjdeme inde!" ale v skutočnosti je to už iný príbeh. 

USA si plnia vrecká

Ešte horšie je, že európski lídri ochotne obetovali Nord Stream 2, ktorý by bol riešením tejto krízy, z rozmaru a na dlhodobý tlak, nátlak a šikanu zo strany USA. Krajiny, ktorá má z tejto krízy obrovský zisk prostredníctvom vlastného vývozu zemného plynu. Pritom však odmieta pomoc v tejto oblasti. 

To vykresľuje pochmúrny obraz pre Európu, ktorá teraz bude čeliť drzej „zime nespokojnosti“, pretože jej vlastné obyvateľstvo bude nahnevané, zatrpknuté, frustrované a bude mať nedostatok dosť plných vrecák na šialenú podporou Ukrajiny za každú cenu. Prichádza kríza a Rusko nepochybne uvidí príležitosť v týchto záverečných mesiacoch roku 2022.

Chmelár: Doba je tehotná revolúciou
Nikdy by som nepovedal, že to raz vyslovím, ale Miloš Jakeš, ktorého väčšina z nás považovala za klinického idiota, dnes pôsobí v porovnaní s Hegerom, Matovičom, Sulíkom a Kollárom ako akademik. Takto hlboko sme v kompetentnosti politických kádrov... Čítať ďalej
03 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik