Český politológ: „Televize lže, jak když Rudé právo tiskne!“
06 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Politológ Zdeněk Zbořil na stránke parlamentnilisty.cz analyzuje, prečo sa nikto nezaoberal skutočnými príčinami sobotňajšej demonštrácie na Václaváku. Aký mali vôbec ľudia dôvod merať cestu do Prahy?

"Kapacita miest pre demonštrantov na Václavskom námestí je 130 000. Niektoré médiá sa snažili odhadnúť počet účastníkov najskôr na 50 tisíc, potom pridali na 70 tisíc," podotýka k sobotňajšiemu protestu na Václaváku politológ Zdeněk Zbořil. „Túto správu potom šírili rôzne zahraničné agentúry, ktoré tieto trochu zmätené údaje opakovali. ČT, samozrejme, opäť nesklamala a vo svojom teletexte s istou iróniou uviedla, že tento počet bol publikovaný aj v Sýrii. Je to snáď prvý prípad, keď sme sa u nás dozvedeli, čo si v Damasku o dianí na pražských námestiach myslia“ dodal.

„Televize lže, jak když Rudé právo tiskne!“

Zbořil si myslí, že zavádzajúcimi údajmi médiá kritikom demonštrácie nijako neposlúžia. „Niektorí účastníci zhromaždenia a tí, ktorí si dali prácu zohnať si ďalšie doplňujúce informácie, budú presvedčení, že sa na pomenovanie situácie môže použiť jeden zo sloganov novembra 1989 – Televízia klame, ako keď Červené právo tlačí!“ podotýka Zbořil. Je mu ľúto, že si mnohí nedali viac práce so zisťovaním dôvodov, kvôli ktorým ľudia protestovať prišli, prečo na proteste neboli "umelci", ktorí sú na podobných akciách obvykle "hasom" a prečo boli vlastne ľudia aj z veľkých diaľok ochotní prísť a vyjadriť svoj nesúhlas s politikou súčasnej vlády. Naopak, niektorí spravodajcovia účastníkov zosmiešňovali a urážali, pričom si neuvedomili, že tým len prilievajú olej do ohňa. 

„Nedovolím si nikoho menovať a hádať, kto a ako rečnil, pretože išlo po dlhej dobe o prvú veľkú akciu, ktorá nebola kritikou len niektorých jednotlivcov, ale hneď celej vlády, systému jej vládnutia a niektorých škandálov, ktoré ju v posledných týždňoch sprevádzajú. Boli medzi nimi rečníci skúsení, aj menej zdatní, ale všetci boli presvedčení, že musí dôjsť k náprave pomerov v Českej republike a v Európe,“ uviedol politológ. „Snažili sa popísať a komentovať dnes už snáď môžeme povedať nekonečné množstvo problémov, s ktorými si už dnes málokto vie rady a dávali najavo, že sa obávajú budúcnosti, ktorá môže byť ešte horšia. Všetci sa ale zhodovali, že súčasnej politickej reprezentácii štátu nedôverujú a že by bolo lepšie, keby sa niektorí jej predstavitelia v tichu odobrali do ústrania. Zatiaľ je ešte čas, a niektorí, hovoril kedysi Oliver Cromwel, sú vo svojich funkciách až príliš dlho, než aby ešte mohli urobiť niečo dobré,“ dodal.

Matúš Šutaj Eštok: Matovičove zúfalé drísty o krytí korupcie. Dnes vyšlo ďalšie svedectvo o pravej tvári "protikorupčného hnutia"!
"NEkradneme. NEdovolíme kradnúť. NEkryjeme korupciu." Tieto Matovičove zúfalé, stokrát opakované drísty sa už stokrát vyvrátili, akurát by si to zaslúžili viac mediálnej pozornosti. Dnes vyšlo ďalšie svedectvo o pravej tvári "protikorupčného... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Český premiér Peter Fiala nazval demonštrujúcich "proruskými sympatizantmi".

„Pán premiér sa zdá byť až príliš uzavretý v súbore legiend, ktoré jeho vláda predkladá verejnosti ako svoj politický program. Prevládajúcim leitmotívom týchto rozprávaní je predstava, že za všetko môžu Andrej Babiš a Vladimír Putin. Toto zjednodušenie sa mu môže zdať účinné, ale len dovtedy, kým sa ukáže, že skutočnosť je zložitejšia a že si s ním nevedia poradiť ani ich mentori v Európe a v zámorí,“ uviedol Zbořil.

„Chcelo by sa mu pripomenúť to havlíčkovské ‚Nechoď, Vašek, s pánmi na ľad...' ale na to už je až príliš ponorený do svojej veľkosti a podobne ako iní českí politici v minulosti, ťažko bude hľadať mieru medzi realizmom a idealizmom, ako by sme mu pri všetkej úcte aj neúcte k jeho chápaniu politiky priali,“ dodal.


„Vodné delá na tú svoloč… "

„Odmietajú prevolať slávu Ukrajine. Zbytoční ľudia pre spoločnosť,“ nasledovalo. „To sú slová, ktoré šíria reprezentanti ‚ancien régime' a nájdeme ich medzi ľudom sprostým aj učeným, najmä z radov časti niektorých strán päťkoalície. Aj keď sme si už na podobné výroky z tohto prostredia zvykli, predsa len sa obávame, aby si niečo podobné práve o nich nezačali myslieť aj tí, ktorí dnes demonštrujú svoj nesúhlas,“ uviedol politológ. „Nabudúce by sa touto ‚múdrosťou' mohli riadiť aj tí dnes ešte ostrakizovaní. Napokon história nás učí, že ani veľké politické zmeny nezačínajú ničím menším ako veľkými slovami. Aj to slovo "svoloč" poznáme z prostredia, v ktorom padali hlavy a bolo sfarbené do červena,“ dodal.

Ekonómovia to potvrdili - sankcie zničia Európu, nie Rusko! A Korčok klamal, tvrdí Blaha
Máloktorý časopis je taký rusofóbny, neoliberálny a globalistický ako britský The Economist. Je to taký tamtam bankárskeho City of London. Ale aj The Economist slávnostne potvrdzuje, že sankcie proti Rusku nefungujú, upozorňuje opozičný poslanec... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

„Buďme realisti, žiadajme nemožné!“

Demonštráciu organizovala iniciatíva naprvnimmiste.cz, ktorá požaduje okrem demisie vlády, napr. zastropovanie cien elektriny, zmluvy na lacný plyn a ropu. A čo hovorí na ich požiadavky doktor Zboril? „Chápem ich síce ako oprávnené, ale rozostúpené až príliš doširoka. Ale ľuďom, ktorým hrozí bezprostredné nebezpečenstvo veľa času nezostáva. Nebezpečenstvo ďalšieho zneužitia volieb je tiež reálne, a tak sa nemôžeme čudovať ich zhonu. Snáď ešte pamätáme to francúzske revolučné – buďme realisti, žiadajme nemožné!“


"Môže to byť aj povestná deviata vlna…"


Podľa Mateja Stropnického tentoraz na miesto ľudia vraj prišli nie z roztopaše a za zábavou, ale z úplnej hrôzy z toho, čo prichádza, a proti vláde, ktorá na všetkých kašle. "Že budú vystupovať skôr exoti - naša chyba, priatelia!“ zverejnil Stropnický. „Tiež pán Stropnický má pravdu, keď varuje všetkých, ktorí si myslia, že poznajú svoju budúcnosť. Všetko môže byť inak. Všeobecná nespokojnosť síce sa zdá byť len raz menšia cunami, ale môže to byť aj povestná deviata vlna, ktorou všetko skončí,“ uviedol politológ.

Michelko: Matovičovi nejde o zachovanie štvorkoalície, jemu ide o holú existenciu na slobode
Ešte včera zverejnil na sociálnej sieti status politológ Roman Michelko, v ktorom sa zamyslel nad možným koncom súboja ultimát medzi Matovičom a Sulíkom. Desať bodov na prekonanie krízy ako slepá ulička Podľa jeho slov sa model, ktorý malo... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik