Rusko obvinilo Ukrajinu: Tak kto ostreľuje Záporožie?
06 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Rusko obvinilo v utorok Ukrajinu z opakovaného ostreľovania okolia Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). Vyplýva to z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí a predstaviteľa Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimira Rogova.

Deje sa tak v čase, keď Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydala očakávanú správu o stave ZAES. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Kyjev pokračuje v Záporožskej atómovej elektrárni vo svojich provokáciách," uviedol ruský rezort diplomacie. Dodal, že za uplynulých 24 hodín bolo územie tejto jadrovej elektrárne a mesto Enerhodar, ktoré sa nachádza v jej tesnej blízkosti, zasiahnuté 15-krát. Úroveň radiácie v okolí elektrárne je však podľa ruského ministerstva "normálna".

Na území komplexu ZAES bolo v utorok zaznamenaných sedem útokov, napísal Rogov na sociálnej sieti. "Ukrajinskí vojaci spustili paľbu na Enerhodar a jeho okolie," dodal.      

Enerhodarský starosta Dmytro Orlov uviedol, že v meste bolo okolo poludnia počuť hlasný výbuch, ktorého "okolnosti sa objasňujú".
Koncom minulého týždňa navštívil ZAES 14-členný tím inšpektorov agentúry MAAE vedený jej šéfom Rafaelom Grossim. Ten v piatok po návrate z inšpekcie uviedol, že komplex elektrárne utrpel v dôsledku bojov škody. Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom v pondelok oznámila, že v záporožskej elektrárni zostanú nastálo dvaja inšpektori MAAE.

Táto dozorná agentúra OSN má očakávanú správu o stave ZAES vydať v utorok. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že bude nestranná.

Český politológ: „Televize lže, jak když Rudé právo tiskne!“
Politológ Zdeněk Zbořil na stránke parlamentnilisty.cz analyzuje, prečo sa nikto nezaoberal skutočnými príčinami sobotňajšej demonštrácie na Václaváku. Aký mali vôbec ľudia dôvod merať cestu do Prahy? "Kapacita miest pre demonštrantov na... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik