Ekonómovia to potvrdili - sankcie zničia Európu, nie Rusko! A Korčok klamal, tvrdí Blaha
06 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Máloktorý časopis je taký rusofóbny, neoliberálny a globalistický ako britský The Economist. Je to taký tamtam bankárskeho City of London. Ale aj The Economist slávnostne potvrdzuje, že sankcie proti Rusku nefungujú, upozorňuje opozičný poslanec Ľuboš Blaha na sociálnej sieti Telegram.

"Očakávania, že Rusko ekonomicky kľakne boli smiešne. A keď včera Korčok hovoril, že sankcie fungujú, bezočivo klamal. Ja viem, liberálne médiá teraz budú vrieskať, že aj The Economist sú Putinovi agenti. Hlúpučkí propagandisti zo SME a Denníka N však nič nezmenia na tom, že protiruské sankcie likvidujú Európu a nie Rusko," prízvukuje Blaha.

V Economiste to rozoberajú do detailov. Všetky typy sankcií

1. Zhabanie majetku ruských oligarchov nemá efekt, pretože drvivá väčšina oligarchov nemá žiaden vplyv na ruskú politiku. A väčšina ruských oligarchov aj tak ďalej podniká prostredníctvom nastrčených firiem v daňových rajoch.

2. To, že Američania prestali dovážať ruskú ropu, má ešte menší efekt. Pretože ani pred vojnou na Ukrajinu takmer žiadnu ropu z Ruska nedovážali. To je už len hrdinstvo, vám poviem. Prestať dovážať to, čo som aj tak nedovážal. Bravó!

3. Európske obmedzenie na ropu a plyn z Ruska ničí jedine Európu. Ceny energie sú v šialených výškach a hrozí, že Rusko nás vypne nadobro. Európske krajiny sa ocitnú v chaose, euro je na rekordne nízkej úrovni, Európa umiera.

Eduard Chmelár: Blamáž, ktorá sa mohla stať iba z dvoch dôvodov
"Zuzana Čaputová si svoje povinnosti, ako na to dlhodobo poukazujem, vôbec neplní. V napätej vnútropolitickej situácii je extrémne pasívna a tvári sa, že svoj pätnásťtisícový plat dostáva za to, aby niekomu potriasla ruku, keď sa všetci ostatní... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

A efekt na Rusko? Žiaden

"A efekt na Rusko? Žiaden. Predávajú energie do Indie a Číny. The Economist potvrdzuje, že ceny energií, za ktoré Rusi vyvážajú, patria k najvyšším za posledné roky. A to aj napriek tomu, že dávajú Indii a Číne výrazné zľavy," spomína smerák.

Economist ďalej tvrdí, že Rusko vyváža také isté kvantá plynu a ropy ako doposiaľ. A zarába ako nikdy. Inflácia sa uvoľňuje, ceny v Rusku idú dole. Rubeľ je mimoriadne silný. Rusi majú rekordný prebytok bežného účtu. Nezamestnanosť je nižšia ako na Slovensku... "Ja len, že to Západu fakt vyšlo – gratulujeme," krúti hlavou politik.

Podľa Blahu má Západ aj ďalší problém so sankciami. Veľmi prozaický. 100 krajín sveta sankcie proti Rusku neuplatňuje. Tieto krajiny tvoria 40% svetového HDP. Ruský obchod môže veselo fungovať ďalej.

Sankcie vo finančnom sektore takisto nefungujú. Vladimír Putin od 2014 urobil opatrenia, aby deglobalizoval ruskú ekonomiku, v obchode prestal používať doláre a diverzifikoval rezervy centrálnej banky. Po nástupe sankcií vo februári 2022 ruská centrálna banka prijala viacero dôležitých opatrení, ktoré minimalizovali dosah sankcií. A to aj vrátane kapitálových kontrol. Economist hodnotí kroky ruskej centrálnej banky s veľkým uznaním.

Jediný efekt môžu mať podľa Blahu sankcie na priemyselnú výrobu. Aj to len dlhodobý. Vraj budú chýbať západné technológie. Čipy a tak. Efekt sa vraj dostaví o tri-štyri roky. "Ja im do toho nechcem kecať, ale dovtedy Európa trikrát zmrzne," myslí si poslanec.

Michelko: Matovičovi nejde o zachovanie štvorkoalície, jemu ide o holú existenciu na slobode
Ešte včera zverejnil na sociálnej sieti status politológ Roman Michelko, v ktorom sa zamyslel nad možným koncom súboja ultimát medzi Matovičom a Sulíkom. Desať bodov na prekonanie krízy ako slepá ulička Podľa jeho slov sa model, ktorý malo... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Rusi dokážu znášať utrpenie viac než ktokoľvek iný

Economist cituje ruského ministra obrany Sergeja Šojgu: „Rusi dokážu znášať utrpenie viac než ktokoľvek iný.“ Presne tak, hovorí Blaha. Ruský národ si v dejinách vytrpel svoje – autá bez airbagov ho nezničia. To fakt nie. "Rusi zažili ekonomické krízy za posledných 20 rokov už veľakrát. A nikdy ich to nepoložilo. Vyhrážať sa Rusom sankciami je na smiech. Aj keby fungovali. A oni – nefungujú."

Výsledkom podľa opozičného politika je, že sankcie Ukrajincom nijako nepomáhajú, Rusom pramálo ubližujú, Američania na nich bohatnú a jediný, kto na sankcie fatálne dopláca, je Európa. "To, čo pácha Brusel s asistenciou všetkých tých čaputových, korčokov, hegerov a naďov, je čistá samovražda. Zrušte sankcie, preboha, nie kvôli Rusku - ale kvôli sebe!" Uzavrel svoj status Blaha.

Spoja znovu po 33 rokoch Praha a Bratislava svoje sily?
Praha sa pred pár dňami opäť predviedla v plnej sile! Česi ukázali vláde, že to myslia vážne. Môže sa po 33 rokoch zopakovať prepojenie Praha - Bratislava? Stretnutie českých organizátorov so slovenskými rečníkmi pred demonštráciou v Prahe... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik