Rusi protestovali v Kolíne proti sankciám
05 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Približne 2000 rusky hovoriacich demonštrantov sa zišlo v nedeľu na protestnom pochode v Kolíne nad Rýnom na západe Nemecka. Požadovali, aby nemecká vláda prestala podporovať Kyjev a zároveň zrušila sankcie, ktoré uvalila na Rusko po invázii na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Protestné zhromaždenie neďaleko kolínskej gotickej katedrály zorganizovali miestni obyvatelia ruského pôvodu. Opačné postoje prišlo prezentovať niekoľko desiatok protidemonštrantov.

V Nemecku žijú približne tri milióny ľudí s ruskými koreňmi

V Nemecku žijú približne tri milióny ľudí s ruskými koreňmi. Postoje mnohých z nich sú silne ovplyvnené propagandou Kremľa šírenou prostredníctvom ruskej štátnej televízie.

Jedna z organizátoriek nedeľného protestu, Elena Kolbasnikovová opakovala nepodložené tvrdenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že ruská operácia na Ukrajine má za cieľ ochrániť tamojšie rusky hovoriace obyvateľstvo.

Reuters pripomína, že hoci je ruská komunita v Nemecku veľmi početná, od začiatku vojny na Ukrajine sa tam uskutočnilo pomerne málo pro-putinovských zhromaždení.

Ladislav Kamenický: EÚ vedie vlastných občanov ako dobytok na porážku!
"Ak si pozriete niektoré "mainstreamové" médiá, tak buď o protestoch v Prahe včera mlčali, alebo sa znažili navodiť dojem, že tých vyše 70 tisíc ľudí sú extrémisti a "proruské sily" Nie dámy a páni, ľudia v uliciach Prahy neboli žiadni extrémisti.... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Transparenty s preškrtnutým nápisom NATO

Väčšina z účastníkov nedeľňajšieho protestu niesla ruské zástavy či transparenty s preškrtnutým nápisom NATO. Organizátori zbierali dary pre Ruskom podporovaných separatistov v Donbase. Polícia zadržala minimálne jedného demonštranta.

Jeden z nemecky hovoriacich demonštrantov povedal, že pre vysoké ceny plynu bude do konca roka bez práce a nemeckú vládu obvinil z toho, že odmietla sprevádzkovať plynovod Nord Stream 2.

Matúš Šutaj Eštok: Matovičove zúfalé drísty o krytí korupcie. Dnes vyšlo ďalšie svedectvo o pravej tvári "protikorupčného hnutia"!
"NEkradneme. NEdovolíme kradnúť. NEkryjeme korupciu." Tieto Matovičove zúfalé, stokrát opakované drísty sa už stokrát vyvrátili, akurát by si to zaslúžili viac mediálnej pozornosti. Dnes vyšlo ďalšie svedectvo o pravej tvári "protikorupčného... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nemecký kancelár Olaf Scholz už skôr vyjadril presvedčenie, že Nemecko má dostatok plynu na to, aby zvládlo nadchádzajúcu zimu. Ruské štátom kontrolované média to spochybňujú, pričom tvrdia, že Európa bude túto zimu pre nedostatok ruského plynu "mrznúť".

Menšina Rusov v zahraničí i samotnom Nemecku sa po začiatku invázie rozšírila aj o ľudí, ktorí zo svojej vlasti odišli na protest proti tamojšiemu režimu. "Prišli sme sem, aby sme ukázali, že existuje veľa rusky hovoriacich ľudí, ktorí sa domnievajú, že Putin skĺzol k fašistickému režimu," povedal Ivan Belousov, jeden z protidemonštrantov v Kolíne. Dodal, že bol v Rusku politickým väzňom a po prepustení utiekol do zahraničia.

Harakiri na pokračovanie?
Scholz: Rusko porušuje zmluvy o dodávkach plynu, Nemecko sa ich od decembra chystá zastaviť. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa domnieva, že Rusko nemožno označiť za spoľahlivého dodávateľa energie. Moskva si podľa neho „už neplní zmluvné záväzky... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik