Peskov: Krátkozraká politika v Európe vedie ku kolapsu energetických trhov
05 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Hovorca ruského prezidenta Peskov: Nešťastní politici EÚ spôsobia ľuďom mŕtvicu, keď uvidia svoje účty.

"A teraz, keď sa ochladí, situácia sa ešte zhorší." uvádza vyjadrenie hovorcu ruského prezidentka Peskova, portál mandiner.

Peskov sa vyjadril, že nie vinou Gazpromu, ale európskych politikov, ktorí rozhodujú o sankciách, došlo k zvýšeniu účtov za elektrinu v domácnostiach. 

"Ak sa Európania úplne absurdným spôsobom rozhodli odoprieť servis zariadení vo vlastníctve Gazpromu, ktoré sú mimochodom zmluvne zaviazaní servisovať, nie je to chyba Gazpromu, ale politikov, ktorí o sankciách rozhodli," povedal Peskov. Podľa jeho slov sú práve títo neschopní politici dôvodom toho, že ich krajania pri pohľade na účty za energie utrpia smrteľné mŕtvice.

Túžby Petra Kremského rozplynul Boris Kollár
Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina akoby šmahom ruky rozplynul sny Petra Kremského, poslanca NR SR za hnutie OĽaNO. Peter Kremský sa už niekoľko týždňov vyjadroval, ako budúci minister hospodárstva, čo neuniklo ani pozornosti Mariána... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Podľa jeho názoru ruská plynárenská spoločnosť neurobila jediný krok, ktorý by mohol otriasť jej povesťou spoľahlivého dodávateľa, ktorá sa desaťročia upevňovala. Pokiaľ ide o budúcnosť vzťahov medzi Ruskom a EÚ, Peskov verí, že všetky konflikty sa skončia uvoľnením napätia, rovnako ako sa krízové ​​situácie zvyčajne ukončujú pri rokovacom stole, ale je nepravdepodobné, že k tomu dôjde v blízkej budúcnosti. Uviedol, že EÚ bude musieť mať počas dialógu na pamäti záujmy Ruska.

Ruský vicepremiér Aleksandr Novak sa v rovnakom programe vyjadril, že krátkozraká politika v Európe viedla ku kolapsu energetických trhov a že kontinent môže s nástupom chladného počasia očakávať nepredvídateľnú zimu. V súvislosti s prerušením prevádzky plynovodu Nord Stream upozornil, že servis a vrátenie turbíny, ktorá bola opravená v Kanade a momentálne je v Nemecku, musí byť v súlade s podmienkami zmluvy. V Rusku je zabezpečené kúrenie aj osvetlenie aj počas chladného počasia, dodal. Podľa Novaka je v súčasnosti plyn v Rusku štyridsaťkrát lacnejší ako v Európe, čo je absolútna konkurenčná výhoda.

Ruská ponorka straší v Stredomorí
Ruská jadrová ponorka schopná niesť jadrové zbrane vplávala do Stredomoria. Vo vodách Stredozemného mora spozorovali ruskú jadrovú ponorku. Pozor, rakety! Ponorka je nosičom jadrových zbraní. Pri zohľadnení predchádzajúcich vyhlásení o... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Milan Laca

Gazprom v piatok oznámil, že počas údržby objavil únik ropy v poslednej turbíne Nord Streamu, a preto v sobotu neobnoví dodávku plynu cez plynovod, ako to pôvodne plánoval, ale úplne ju pozastaví. Mimochodom, Peskov v televíznom programe varoval, že Rusko bude určite reagovať na vízové ​​obmedzenia EÚ, pričom bude mať na pamäti svoje vlastné záujmy, asymetrickým alebo symetrickým spôsobom.
Zároveň pripomenul, že Západ je len jedna časť sveta, pre Rusko je k dispozícii ešte veľa iných miest, kde má možnosť podnikať a vytvárať nové kanály spolupráce.

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik