Nemecký optimizmus, alebo krutá realita?
05 | 09 | 2022 I Milan Laca

Nemecko sa môže uchýliť k prídelovej spotrebe plynu.

Po rozhodnutí Ruska na neurčito zastaviť dodávky plynu cez plynovod Nord Stream môže nemecká vláda zvážiť reguláciu spotreby plynu, uviedol Klaus-Dieter Maubach, šéf energetickej spoločnosti Uniper.

Chcú sa súdiť

Uniper, najväčší nemecký dovozca ruského plynu, tiež zvažuje podanie žaloby proti Gazpromu, aby odškodnil svojich akcionárov za 90-percentný pokles trhovej hodnoty po obmedzení dodávok plynu z Ruska. Od 31. augusta je Nord Stream úplne zastavený kvôli opravám. Obnoviť činnosť plánovali od 3. septembra, ale 2. septembra Gazprom oznámil, že pre únik plynu  zastaví prevádzku Nord Streamu na neurčito.

EÚ spochybňuje

Európska komisia spochybnila pravdivosť oficiálneho dôvodu zastavenia plynovodu. Veria, že ak by sa Nord Stream z technického dôvodu zastavil, Rusko by mohlo dodávať plyn do Európskej únie cez iné plynovody. Európske krajiny zároveň aj napriek poklesu dodávok z Ruska naďlalej zvyšujú prečerpávanie plynu do svojich zásobníkov.

Peskov: Krátkozraká politika v Európe vedie ku kolapsu energetických trhov
Hovorca ruského prezidenta Peskov: Nešťastní politici EÚ spôsobia ľuďom mŕtvicu, keď uvidia svoje účty. "A teraz, keď sa ochladí, situácia sa ešte zhorší." uvádza vyjadrenie hovorcu ruského prezidentka Peskova, portál mandiner. Peskov sa... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Nemci si veria

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa domnieva, že Rusko nemožno označiť za spoľahlivého dodávateľa energie. Moskva si podľa neho „už neplní zmluvné záväzky týkajúce sa dodávok“. Scholz tiež povedal, že nemecká vláda sa pripravuje na prerušenie dodávok ruského plynu.

Chystali to

"Od decembra minulého roka sme s ministrom hospodárstva a konzultantom kancelárie kancelára hľadali odpovede na otázku, čo bude, ak sa toto (zastavenie zásobovania) stane," uviedol kancelár pre ZDF. Scholz sľúbil Nemcom, že "prežijú túto zimu" a poznamenal, že Nemecko prijalo opatrenia na podporu občanov a posilnenie vlastnej ekonomiky.

Kadiaľ prúdi plyn

Teraz budú dodávky ruského plynu do západnej Európy pokračovať len cez územie Ukrajiny (cez meraciu stanicu plynu Sudža v objeme niečo vyše 40 miliónov metrov kubických denne). Grécko, Maďarsko, ako aj Srbsko, ktoré nie je členom EÚ, sú teraz zásobované cez Turecký prúd. Podľa zdrojov ruského denníka Kommersant,  môžu byť dodávky cez Nord Stream obnovené iba v prípade zrušenia sankcií, čo je možné len vtedy, ak sa dosiahne všeobecnejšie politické urovnanie.

Na rade sú ovocinári. Drahé energie ničia aj ich
Vďaka vysokému počtu teplých, slnečných dní bude tohtoročná úroda ovocia nadpriemerná. Napriek tomu budú ovocinári nútení redukovať sady. Nevedia, čo s jablkami "Úroda je fantastická, ale čo s tými jablkami bude, ani sami nevieme. Asi tisíc ton... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik