Vysoké Tatry: Posledným dňom prázdnin vyvrcholila letná sezóna
04 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Posledným dňom letných prázdnin v nedeľu vyvrcholila vo Vysokých Tatrách hlavná turistická sezóna. Desiatky návštevníkov príjemné počasie v doobedňajších hodinách využilo aj na výstup na Predné Solisko.

"Narodila som sa pod Tatrami, ale žijem v Nemecku, takže sa tu vždy veľmi rada vraciam. Túra bola veľmi príjemná, nebolo príliš veľa ľudí a dokonca sa nám podarilo vidieť aj menšiu čriedu kamzíkov, za ktorými bežal veľký medveď. Bol to veľmi silný zážitok, trochu adrenalínový, aj sme zvažovali, či sa nevrátiť z polovice cesty, ale nakoniec sme vyšli až hore," priblížila pre TASR 38-ročná turistka Alena.

Na vrchole sa okrem nej ešte pred 9.00 h vystriedali Poliaci, Česi aj niekoľko Slovákov, väčšinou smerovali hore vo dvojiciach. "Prišli sme od Prešova, v sobotu sme boli na Rysoch, tam sme stáli v rade na reťaze na chodníku, bolo tam oveľa viac ľudí. Sme prekvapení, že tu nie sú také davy," uviedla Katarína, ktorá sa do hôr vybrala s priateľom. Väčšina ľudí na výstup ku Chate pod Soliskom využila lanovku, po svahu však vedie aj turistický chodník.

O škole a papalášoch, ktorí v škole podvádzali. Aj o tom, prečo bol P.O. Hviezdoslav v školskom väzení
Hlas ľudu: Už je to tu. Zvonček zvoní a škola začína. Za to, že do nej chodíme povinne, ďakujeme školským reformám Márie Terézie a Jozefa II. Obaja osvietenskí panovníci považovali nevzdelanosť za príčinu biedy. Podľa reformy Márie Terézie Ratio... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová

Tatranci veria, že po skončení letných prázdnin región neostane vyľudnený. Úvod sezóny bol podľa chatára Milana Štefánika trochu rozpačitý, najmä v súvislosti s neistou situáciou v spoločnosti.

"Prvé týždne prázdnin boli také rozpačité, ale Slováci, Česi a Poliaci naozaj nič neostali dlžní svojej povesti a tá sezóna sa rozbehla naplno ako pred pandémiou v roku 2019," zhodnotil.

Odhaduje, že oproti minulému roku bol nárast počtu návštevníkov aj na úrovni 30 percent. Bolo to podľa neho vidieť najmä na plných parkoviskách, ale aj v jednotlivých prevádzkach. Štefánik okrem Chaty pod Soliskom, Majlátovej chaty a hotela na Popradskom plese prevádzkuje aj ďalšie ubytovacie a stravovacie zariadenia. Dohromady zamestnáva približne sedem desiatok ľudí.

KOMENTÁR sudkyne Jelinkovej: Mediálne ticho pred veľkým treskom
Hlavný denník prináša svojim čitateľom komentár sudkyne Krajského súdu v Bratislave Dany Jelinkovej v plnom znení a bez redakčných úprav. Zdá sa, že niektoré vybrané strážne psy demokracie uzavreli s Máriou Kolíkovou pakt o neútočení. Neviem, ako... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Ivan MIhale

"Jeseň je obdobím, kedy Tatry navštevujú možno trochu iné typy turistov. Nepredpokladám však, že by návštevníci z našich hôr úplne vymizli. Podľa informácií z našich rezervačných systémov majú záujem o pobyty v Tatrách aj v septembri a októbri," dodal Štefánik.

Pozitívnejšie hodnotia letnú sezónu aj v Bachledovej doline, tam zaznamenali zhruba 30-percentný nárast návštevnosti v porovnaní s vlaňajškom. "Je citeľné, že sa otvoril poľský trh, avšak veľa ľudí stále nemá dostatok informácií, či sú platné nejaké opatrenia v súvislosti s pandémiou," uviedol marketingový manažér strediska Michal Rusiňák. Aj napriek zvýšenému záujmu podľa neho však stále chýba približne 20 až 30 percent návštevníkov, aby sa dostali na čísla spred pandémie.

Peter Pellegrini: Keď je premiér taký slušný, nech požiada o dôveru
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) by mal požiadať o dôveru v parlamente, ak chce vládnuť v menšinovej vláde. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Podľa lídra Hlasu-SD by... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik