Poľsko žiada od Nemecka reparácie za 2. svetovú vojnu
05 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Poľsko žiada od Nemecka odškodné 1,3 bilióna eur! Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že Nemecko dlhuje jeho krajine reparácie za svoje činy v druhej svetovej vojne, pričom tvrdí, že Poľsko utrpelo škody vo výške až 1,3 bilióna eur, informuje portál Breitbart.

Obrovské škody

Líder strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński, ktorý do júna tohto roku pôsobil ako podpredseda vlády, tento týždeň uviedol, že Nemecko dlhuje jeho krajine za „obrovské škody“ spôsobené Poľsku počas druhej svetovej vojny po invázii v septembri 1939.

„Nemci napadli Poľsko a spôsobili nám obrovské škody. Okupácia bola neuveriteľne zločinná, neuveriteľne krutá a mala následky, ktoré v mnohých prípadoch pretrvávajú dodnes,“ povedal Kaczyński v nemeckom denníku Die Welt .

„Nemôžeme sa vrátiť k bežnému chodu len preto, že sa niekomu zdá, že Poľsko je v špeciálnej, radikálne nižšej pozícii ako iné krajiny,“ dodal.

Belousovová o cene energií: Kde pôjde tá armáda vládou vyrobených bezdomovcov?
Slovensku reálne hrozí krach. To si hádam po včerajších (2.9., pozn.red.) tlačových besedách Hegera a Matoviča uvedomil každý. Žiadne zmrazenie cien energií už neplatí, skonštatovala na sociálnej sieti politička Anna Belousovová. Za čo sú všetci... Čítať ďalej
03 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Nemecko to odmieta

Nemecko však odmietlo akékoľvek výzvy na dodatočné reparácie, pričom hovorca ministerstva zahraničných vecí uviedol: „Postoj spolkovej vlády sa nemení. Otázka reparácií je uzavretá."

„Toto je základ pre súčasný poriadok v Európe. Politicky a morálne si Nemecko stojí za svojou zodpovednosťou za druhú svetovú vojnu,“ uviedol hovorca.

Podľa Die Welt sa Poľsko v roku 1953 vzdalo dodatočných reparácií a odvtedy svoj postoj niekoľkokrát potvrdilo.

S vami sa dohodli Sovieti!

Poľsko to však spochybňuje a tvrdí, že toto zrieknutie sa bolo dohodnuté medzi sovietskou bábkovou vládou vo Varšave a sovietskym bábkovým štátom Východné Nemecko a nemožno ho považovať za záväzné.

Tohtotýždňové vyhlásenia pána Kaczyńského nie sú prvým prípadom, keď Poľsko v posledných rokoch žiadalo Nemecko o odškodnenie.

Riadia vojnu USA?
CNN: USA pomáhajú Ukrajine plánovať protiofenzívu Spojené štáty americké sa priamo podieľajú na príprave protiofenzívy Ukrajiny. Informovala o tom americká televízia CNN s odvolaním sa a americké, západné a ukrajinské zdroje. Radia, čo... Čítať ďalej
03 | 09 | 2022 | Milan Laca

V roku 2017 sa Kaczyński vyjadril k tejto téme a premiér Mateusz Morawiecki tvrdil , že Nemecko riadne nenahradilo Poľsku škody. "Poľsko ešte nedostalo primeranú kompenzáciu od Nemecka... Počas vojny sme stratili šesť miliónov ľudí - oveľa viac ako krajiny, ktoré dostali veľké reparácie," povedal poľský líder.

Odhady škôd v predchádzajúcich rokoch boli o niečo nižšie ako 1,3 bilióna eur, ktoré boli predložené tento týždeň, pričom zákonodarca PiS Arkadiusz Mularczyk v roku 2019 poznamenal, že pôvodná suma, ktorú Poľsko tvrdilo v roku 1947, bola ekvivalentná 750. miliardám eur.

Kto nahradí Putina?
V ostatnom čase sa veľa povráva o zdraví Vladimíra Putina. Snáď bude mať čoskoro nástupcu. Nedávno sa aktívne diskutovalo o zdraví prezidenta Ruskej federácie. Niektoré médiá píšu, že je smrteľne chorý a čoskoro opustí stoličku hlavy štátu. Okrem... Čítať ďalej
03 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik