Čo povedal Slovák Baránek v Prahe pred protestujúcim davom?
03 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Chcem Vás pozdraviť v mene rovnako zmýšľajúcich ľudí na Slovensku, prihovoril sa Slovák Ján Baránek 3.9.2022 sto tisícovému davu na pražskom Václavskom námestí.

"Prišiel som sem preto, lebo mám rovnaký hnev ako máte vy. Poviem jeden príklad: keď som išiel sem, 2 dni predtým mi zavolal otec, že dostal zálohovú faktúru na elektrinu 500 eur. A dôchodok má 600 eur. Jednoducho musíme prestať so systémovými dotáciami EU. My sme jedna z najchudobnejších krajín v EU.

Nemôžeme dotovať nemecké veterné elektrárne. A podobné nezmysly. My vyrobíme elektrinu za 50 eur/megawath a nakupujeme ju za 800 až 1000 eur. Kde je 750 eur? A naši dôchodcovia budú mrznúť. G7 prijala zastropovanie cien ruskej ropy. Viete čo to znamená? Liter nafty či benzínu bude stáť 4 eurá, 5 eur. Čo nás čaká?

Zima, hlad a stratíme mobilitu.

Lebo štát, ktorý nemá energie umrie, tak ako človek umrie, keď mu vytečie krv z tela. To sú energie pre štát, to je krv pre ten štát. Umrieme. No tak, radšej umriem v boji za slobodu ako budeme umierať v chlade a v hlade.

Priatelia. V slovenskej hymne máme vetu: zastavme ich bratia, veď sa oni stratia. My sme sa v 93-ťom roku rozdelili, ale teraz sa môžeme opätovne spojiť. Slovensko a Česko na prvom mieste. Zdravím Vás. "

Draxler: Napĺňajú sa najhoršie obavy!
Je to tu! Rusko oznámilo, že plyn v dohľadnej dobe nepošle. Nord Stream 1 ostane prázdny, hoci pôvodne mal byť po krátkej oprave turbíny znovu spustený, konštatuje exminister školstva Juraj Draxler na sociálnej sieti. "K nám teda plyn prúdi, ale k... Čítať ďalej
03 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Protest sa konal pod heslom "Česká republika na prvom mieste" a jeho účastníci požadovali demisiu vládneho kabinetu. Mnohí demonštranti si na Václavské námestie priniesli české vlajky a niektorí aj bubny a transparenty s protivládnymi heslami či so sloganmi proti EÚ a NATO a na podporu zrušenia sankcií voči Rusku. Ďalší protest plánujú na 28. septembra.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik