Vláda Petra Fialu prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery
02 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Vláda českého premiéra Petra Fialu prežila piatkové hlasovanie o vyslovení nedôvery. Návrh opozície o vyslovení nedôvery podporilo 84 z 200 poslancov Snemovne. Potrebná bola nadpolovičná väčšina, čiže minimálne 101 hlasov. Informuje o tom agentúra TASR s odvolaním sa na bilanciu, ktorú bezprostredne po hlasovaní zverejnil spravodajský server iDNES.cz.

Oficiálne výsledky budú ohlásené okolo poludnia.

Schôdza parlamentu sa začala vo štvrtok o 13.00 h a trvala nepretržite zhruba 22 hodín, takmer do piatkového poludnia.
Vládna päťkoalícia disponuje v dolnej komore českého parlamentu pohodlnou väčšinou 108 hlasov z 200. Opozičné hnutia ANO a SPD majú v Poslaneckej snemovni spoločne len 92 hlasov, čo nepostačuje na to, aby návrh prešiel. Proti návrhu o vyslovení nedôvery sa vyslovilo 100 poslancov koalície.

Dôvodom zvolania mimoriadnej schôdze boli podľa webového portálu Novinky.cz nejasnosti týkajúce sa teraz už bývalého šéfa civilnej rozviedky Petra Mlejnka, nespokojnosť s českým ministrom vnútra Vítom Rakušanom a energetická kríza, s ktorou súvisia vysoké ceny plynu a elektrickej energie.

Treba zabrániť, aby sa elektrina, ktorú vyrábame za 30 eur, predávala za 950! Vyzýva Taraba
Energetická kríza doslova gniavi Európu. Teda elektrickej energie je dosť, ale tie šialené ceny za ňu privádzajú jej obyvateľov do šialenstva. Smutné je, že kým ľudia sú z cien energií, ktoré pôjdu zrejme ešte vyššie, už na prášky, politici sú v... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik