Prekvapivé výsledky prieskumu! Kto môže za vojnu na Ukrajine?
31 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Počet ľudí, ktorí považujú Rusko za zodpovedné za vypuknutie rusko-ukrajinskej vojny, od marca neustále klesá. Čoraz viac ľudí obviňuje z vypuknutia vojny Ukrajinu. Dokonca aj Spojené štáty americké môžu byť zodpovedné za ruskú vojnovú agresiu. Prieskum verejnej mienky uskutočnila Slovenská akadémia vied (SAV).

"Vedecký tím zo Slovenskej akadémie vied, Univerzity P. J. Šafárika a Prešovskej univerzity pravidelne monitoruje názory slovenských respondentov na prebiehajúci vojenský konflikt na Ukrajine. Výskumníci v auguste 2022 opätovne zisťovali, koho Slováci a Slovenky považujú za zodpovedného za vojnu u našich východných susedov," informuje na svojom portáli Slovenská akadémia vied.

"Najviac respondentov (68 %) označilo ako zodpovedné za vojnu na Ukrajine Rusko. V porovnaní s výsledkami z marca 2022 sa však tento počet znížil, dáta poukazujú aj na ďalšie zmeny," píšu.

Ľuboš Blaha: Ruský veľvyslanec spláchol Ivana Korčoka, šach - mat
"Ako sa bude OĽaNO a SaS udobrovať, keď ukončia letnú frašku?" Zamýšľa sa na sociálnej sieti Telegram Ľuboš Blaha (SMER - SD), poslanec NR SR a nešetí kritikou na adresu súčasného ministra zahraničných vecí, Ivana Korčoka (nominant SaS). Blaha... Čítať ďalej
31 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Otázka: Ktorá krajina je podľa Vás zodpovedná za vojenský konflikt na Ukrajine?

Portál SAV uvádza nasledovné výsledky:

68 percent respondentov označilo ako zodpovedné za vojnu na Ukrajine Rusko.

Nasledovali USA (48 %)

Ukrajina (45 %).

Podľa 39 percent opýtaných je za vojnu na Ukrajine zodpovedná Severoatlantická aliancia a najmenej respondentov (31 %) sa stotožňuje s tvrdením, že za vojnový konflikt na Ukrajine je zodpovedná Európska únia.

Nič nie je isté! Objavil sa nový scenár riešenia koaličnej krízy!
Koaličná kríza vrcholí. Do jej ukončenia ostáva iba pár hodín a bude rozhodnuté! Od roku 2020 nejde o prvú vážnu krízu, ale táto z nich je najvážnejšia. Kým vládni predstavitelia v zákulisí vykladajú karty na stôl, občania Slovenska zápasia nielen... Čítať ďalej
31 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Od marca 2022 dochádza vo verejnej mienke k výrazným zmenám

Z prieskumu SAV vychádza aj nasledovná skutočnosť: Kým v marci 76 percent respondentov súhlasilo s tvrdením, že za vojnový konflikt na Ukrajine je zodpovedné Rusko, v auguste s týmto tvrdením súhlasilo 68 percent.

Pri ostatných subjektoch to bolo naopak. Ich zodpovednosť za vojnu na Ukrajine označilo v auguste viac respondentov ako v marci. 

Prieskum sa uskutočnil online na reprezentatívnej vzorke 1819 respondentov. Realizovala ho Prešovská univerzita, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika a Centrum spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i., v spolupráci so spoločnosťou 2muse. 

Musia rokovať
Ak má Ukrajina prežiť ako nezávislý štát, musia sa boje skončiť. „Jediným rozumným výsledkom sú rokovania, ktoré sa začnú prímerím za realizovateľných podmienok,“ píše Harlan Ullman pre The Hill. Pochopia? Autor sa domnieva, že najlepším... Čítať ďalej
31 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik