Oklamali Rusov (VIDEO)
31 | 08 | 2022 I Milan Laca

Rusko neničí skutočné HIMARS, ale drevené modely.

Americký obranný priemysel sa snaží vyžmýkať maximálny zisk z bojového použitia svojich produktov na Ukrajine. Napríklad spoločnosť Lockheed Martin sa snaží vyhrať súťaž Coolest Thing Made in Arkansas tým, že ponúka hlasovanie za svoj HIMARS. Na pozadí PR kampane spustenej v Spojených štátoch okolo raketometov,  vyzerajú zábery deštrukcie tohto systému nepríjemne. Západnej propagande však nie je cudzie zaobchádzanie s realitou.

Rusko ničí falošné HIMARS

Ozbrojené sily Ruska zasiahli drevené modely rakteami Kaliber v hodnote 6,5 milióna dolárov,  napísali  Washington Post. Odvolávajú sa  na dvoch anonymných partnerov – istého ukrajinského predstaviteľa a amerického diplomata. Ako vysvetlili novinárom, ozbrojené sily Ukrajiny vyrábajú modely raketových systémov z dreva. Tie nachádzajú ruské drony a na základe ich navádzania lode z Čierneho mora ostreľujú ciele. Údajne je tak  možné neustále klamať ruskú armádu – za posledné týždne zničili najmenej desať modelov HIMARS.

HIMARS

Rusi nevedia zakročiť 

V článku Washington Post sa píše, že ruská armáda nie je schopná zničiť viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS, ktoré aktívne používajú ozbrojené sily Ukrajiny. „Spojené štáty oklamali ruské sily, aby plytvali drahými raketami dlhého doletu na návnady... Ukrajinské návnady sú vyrobené z dreva, ale nemožno ich odlíšiť od delostreleckej batérie,“ píše sa v článku.

Naozaj? 

Neexistujú  však  žiadne dôkazy na podporu takýchto tvrdení. Z ukrajinskej strany nie sú  žiadne zábery s maketami HIMARS, napriek tomu, že Ukrajina sa snaží hovoriť o prevahe. Určite by potvrdila fakt o oklamaní Rusov a falošných cieľoch.

Politico: Biden chce požiadať Kongres o schválenie predaja zbraní pre Taiwan
Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena plánuje požiadať Kongres USA o schválenie predaja zbraní pre Taiwan v hodnote približne 1,1 miliardy dolárov. Súčasťou balíka zbraní by malo byť aj 60 protiraketových striel a 100 rakiet... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik