Nezničiteľní Rusi?
30 | 08 | 2022 I Milan Laca

Spojené štáty sa vážne mýlili v prognózach o stabilite ruskej ekonomiky.

Americkí experti nečakali, že ruská ekonomika bude taká odolná voči rozsiahlym zahraničnopolitickým výzvam. Napísal  publicista časopisu Business Insider George Glover.
Ani vojna nič nezmenila
Po spustení ruskej operácie na Ukrajine si západní analytici boli istí, že Moskva sa ocitne v ťažkej situácii kvôli početným sankciám uvaleným Spojenými štátmi a Európskou úniou. „Ruská ekonomika však preukázala obrovskú odolnosť,“ uvádza sa v článku.
Rusi vydržali 
Ako pripomenul autor, štátne financie sú teraz silnejšie vďaka silnému exportu ropy, silnému domácemu dopytu a programu boja proti nezamestnanosti. Vďaka vládnym opatreniam v krajine rastie výroba a sektor služieb. „Ruskej ekonomike sa darí – v rozpore so všetkými proroctvami Wall Street,“ zhrnul George Glover.
Vzniknúť má nové európske spoločenstvo. Rozhodovať bude väčšina!
Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok uviedol, že podporuje postupné zavedenie väčšinového rozhodovania v Európskej únii namiesto súčasného jednomyseľného. V prejave na pôde Karlovej univerzity v Prahe tiež podporil rozšírenie EÚ o súčasné... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Tvrdia to aj iní

Americká televízia CNN už dávnejšie informovala , že Rusko sa vyhlo ekonomickému kolapsu a je odolné voči západným sankciám. Sťahovanie západných firiem kvôli sankciám podľa nej nemalo zásadný vplyv na ekonomiku krajiny. Predtým The Economist napísali , že historické skúsenosti z hľadiska prekonávania kríz, akcie ruskej centrálnej banky, ako aj ropa boli hlavnými faktormi, vďaka ktorým bolo Rusko schopné odolať západným sankciám.

Sankcie nepomohli 
Západ uvalil sankcie na Moskvu po začatí konfliktu na Ukrajine. Ruské aktíva v hodnote približne 300 miliárd dolárov v zahraničí boli zmrazené. V Spojených štátoch, Veľkej Británii  a Európskej únii sa začali ozývať výzvy, aby sa vzdali ruských zdrojov energie. To všetko viedlo k narušeniu dodávateľských reťazcov a k ekonomickým problémom v západných krajinách – najmä k vyšším cenám potravín a palív. Kremeľ deklaroval pripravenosť na takýto vývoj udalostí a ubezpečil, že si budú naďalej plniť svoje sociálne záväzky.
Právnik Weis: Čo je za vysokou cenou elektrickej energie? Stačilo by urobiť jednu vec
Na riešenie „pandemických“ stavov núdze postačila vyhláška a uznesenie vlády. Aj na úkor ľudských práv a slobôd. Aký legislatívny prútik treba na záchranu slovenskej ekonomiky? Pýta sa právnik Peter Weis vo svojom blogu. Vysoká cena elektrickej... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik