Mesto Haag v obrovských problémoch! Žiadajú výnimku zo sankcií!
29 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Haag žiada o výnimku, pretože na zimu môže nakupovať plyn len od Rusov

"Vedenie Haagu žiada o dočasnú výnimku zo sankcií voči Rusku, pretože doteraz nedokázalo nájsť alternatívneho dodávateľa plynu namiesto Gazpromu," informuje maďarský portál Index.

Nedávno jedna z mestských poslankýň napísala list vedeniu mesta

Saskia Bruines v ňom informovala predstavenstvo, že tender vyhlásený v júni a júli na alternatívnu prepravu plynu bol neúspešný. Haag sa preto obracia na Európsku komisiu a žiada o dočasnú výnimku zo sankcií uvalených na Rusko, pretože v zimnom období nebude môcť pre mesto zaobstarať zemný plyn.

Piaty sankčný balík EÚ vyžaduje, aby vlády a organizácie členských štátov ukončili všetky oficiálne vzťahy a zmluvy s ruskými spoločnosťami najneskôr do 10. októbra.  

Orgány na to určené môžu poskytnúť dočasnú a obmedzenú implementáciu, ak neexistuje iné riešenie na prekonanie ťažkosti spôsobených sankciami, píše Index s odvolaním na Euronews.

Vzniknúť má nové európske spoločenstvo. Rozhodovať bude väčšina!
Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok uviedol, že podporuje postupné zavedenie väčšinového rozhodovania v Európskej únii namiesto súčasného jednomyseľného. V prejave na pôde Karlovej univerzity v Prahe tiež podporil rozšírenie EÚ o súčasné... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

V liste upozornila, že plyn nakúpený cez alternatívne kanály bude stáť oveľa viac

Poslankyňa zároveň vo svojom liste upozornila, že mesto momentálne vedie rokovania s potenciálnymi dodávateľmi, no tí sa zaviažu zabezpečiť dodávku plynu až od januára 2023. Teraz teda žiadajú predovšetkým o výnimku na vyriešenie dodávky plynu na obdobie od 10. októbra do 1. januára a dúfajú, že ju od Bruseli dostanú.

V liste tiež upozornila, že plyn nakúpený cez alternatívne kanály bude stáť oveľa viac, ako sa zaň platí teraz, no vzhľadom na mimoriadne citlivý trh nevie odhadnúť, o koľko zemný plyn zdražie.

Tretie najväčšie mesto v Holandsku má v súčasnosti platnú zmluvu na prepravu zemného plynu s ruským energetickým gigantom Gazprom, takže v prípade dočasnej výnimky by palivo od Gazpromu dostal Haag aj napriek medzinárodným sankciám.

Potom je jedným z hlavných cieľov mesta zbaviť sa závislosti na zemnom plyne, zredukovať jeho spotrebu na minimum a prípadne sa úplne zbaviť predchádzajúcej spotreby zemného plynu.

V Amerike sa rozhodli: Už žiadne testy!
Americká federálna vláda prestane rozosielať obyvateľom bezplatné testy na ochorenie COVID-19. Informovala o tom v pondelok spravodajská stanica NBC News s odvolaním sa na popredného predstaviteľa administratívy prezidenta USA Joea Bidena. Vláda... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR