Dorazí nás Rusko?
29 | 08 | 2022 I Milan Laca
Rusko zasadí Európe smrteľnú ranu, ak natrvalo preruší tok plynu cez plynovod Nord Stream.
 

Analytik denníka Daily Express Thibaut Spierle  vyjadril obavy, že pozastavenie plynovodu od 31. augusta do 2. septembra, ktoré predtým oznámila ruská strana, môže pretrvať, čo by pre Európu  znamenalo „smrteľnú ranu“.

Bude po plyne
„Úplné odstavenie Nord Streamu 1 by mohlo viesť k vyčerpaniu zásob plynu v EÚ začiatkom januára 2023,“ tvrdí expertka na energetickú bezpečnosť Valerie Chowová. V septembri bude Európa čeliť obmedzeniu dodávok ruského plynu. Dôvodom sú podľa Daily Express plánované práce. Európska únia sa obáva, že Rusko jej 2. septembra zasadí smrteľnú ranu. Nord Stream 1 prestal fungovať, čo vyvolalo ostrú reakciu Bruselu. Európa potrebuje naliehavo naplniť svoje zásobníky plynu.
Drahota

Ceny pohonných látok v Európe  vyskočili v dôsledku protiruských sankcií a konfliktu s Ukrajinou. Dokonca aj krátkodobé zastavenie dodávok plynu môže tieto čísla niekedy zvýšiť. Komentátor Spierle poznamenal, že EÚ znížila podiel Ruska na dodávkach paliva, ale priznal, že je stále závislá od ruskej energie. Narušenie dodávateľských reťazcov  viedlo k ekonomickým problémom v Európe a Spojených štátoch amerických, najmä k vyšším cenám potravín a palív.

Skúšali aj v Nórsku

Nedávno vyšla EÚ s iniciatívou žiadať laný plyn od Nórska. Tamojší minister pre ropu a energetiku  Terje Åasland však v rozhovore pre denník E24 vyhlásil, že nórske úrady nemajú v úmysle znížiť ceny zemného plynu pre krajiny EÚ napriek energetickej kríze.Ropné spoločnosti pôsobiace na nórskom kontinentálnom šelfe fungujú na komerčnej báze. Vláda nebude nariaďovať firmám zmluvy na dodávku plynu s pevnou cenou pod trhovou, povedal Aasland. Dodal, že nórsky systém umožňuje spoločnostiam uzatvárať zmluvy a predávať plyn výlučne na základe ekonomických záujmov.