Pápež František vymenoval 20 nových kardinálov
28 | 08 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Pápež František uviedol do úradu 20 nových kardinálov z celého sveta, pričom vybral mužov, ktorí väčšinou súhlasia s jeho víziou progresívnejšej a inkluzívnejšej katolíckej cirkvi, čím ovplyvnil výber svojho prípadného nástupcu. TASR o tom informuje na základe spravodajského servisu tlačovej agentúry Reuters.

František (85) vo vatikánskej Bazilike sv. Petra predsedal ceremónii známej ako konzistórium a novým kardinálom povedal, aby sa starali o obyčajných ľudí aj napriek vysokej hodnosti, ktorá ich privedie do kontaktu s mocnými sveta.

Išlo už o ôsme konzistórium od roku 2013, keď tohto Argentínčana zvolili za novú hlavu katolíckej cirkvi. Noví kardináli budú slúžiť ako jeho hlavní poradcovia a administrátori vo Vatikáne, ako aj na celom svete.

Tí, ktorí majú menej ako 80 rokov - 16 z 20 nováčikov - sa po Františkovej smrti alebo odstúpení môžu zúčastniť na konkláve, aby spomedzi seba zvolili nového pápeža.

Pápež František: Šialenstvo ukrajinsko-ruskej vojny zdieľajú VŠETKY strany
Obe strany rusko-ukrajinskej vojny trpia "šialenstvom", uviedol pápež František. Toto tvrdenie Svätého otca vyvolalo ostrú výčitku zo strany ukrajinského veľvyslanca pri Svätej stolici, píše portál Breitbart. Podiel viny na oboch stranách Napriek... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana zaťková

Noví kardináli pochádzajú z dovedna 14 krajín - Británie, Južnej Kórey, Španielska, Francúzska, Nigérie, Brazílie, Indie, USA, Východného Timoru, Talianska, Ghany, Singapuru, Paraguaja a Kolumbie.

František ich pred hlavným oltárom baziliky požiadal, aby pamätali na "chudobné rodiny, migrantov a bezdomovcov".

Po sobotňajšom slávnostnom zložení prísahy sa od pondelka zúčastnia na dvojdňovom stretnutí všetkých kardinálov.

Pápež pôvodne vybral 21 nových kardinálov. Belgický biskup Luc Van Looy však túto poctu odmietol s odvolaním sa na vlastné nedostatočné riešenie prípadov sexuálneho zneužívania kňazmi, dopĺňa tlačová agentúra AP.

František má teraz vybraných 83 zo 132 kardinálov-voliteľov, čo je približne 63 percent. Ide o približne dve tretiny z celkového počtu - presne toľko, koľko je potrebných na to, aby v konkláve prešlo akékoľvek navrhované meno.

Výstavba môže začať: Rusi postavia Maďarom dva jadrové reaktory
Maďarsko oznámilo, že výstavba dvoch jadrových reaktorov ruským Rosatomom za 12,5 miliardy eur sa začne v najbližších týždňoch po schválení projektu regulačnými orgánmi, informuje Guardian. Národný regulátor vydal povolenie Vojna na Ukrajine... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik