Analytička varuje: Slováci sa budú musieť rozhodovať medzi teplom a jedlom
28 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Ceny elektrickej energie, ale aj plynu idú doslova do šialených výšav. Ako sa ukazuje, väz nelámu len chudobným Slovákom, ale aj bohatým Nemcom. Smutné je, že kým v takom Nemecku pristúpila vláda k pomoci ľuďom skôr ako u nás, naši politici sa tvária, že oni vlastne robia čo môžu. No od januára budúceho roka môžu byť ceny pre mnohé domácnosti devastačné.

Z aktuálnej analýzy spoločnosti WOOD & Company vyplýva, že najviac ohrozenými skupinami takzvanou energetickou chudobou sú osamelí seniori, domácnosti jedného dospelého s dieťaťom a viacdetné úplné rodiny, informuje portál topky. 

Najvyšší podiel v rámci krajín EÚ

"Náklady na bývanie a energie tvoria v priemere vyše štvrtinu z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností. Elektrina, plyn a teplo tvoria z celkových nákladov domácností takmer desať percent, pričom výdavky na elektrinu tvoria 3,7 %, výdavky na plyn 3,3 % a na teplo odchádza ďalších 2,8 %. Ide o najvyšší podiel v rámci krajín EÚ," uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Žiaden mýtus, ani konšpirácia. To títo nás zdierajú z kože!
Mnohé deti, ale aj rodičia, určite poznajú riekanku „Ide zima ide mráz, kam sa vtáčik, kam schováš?“ Nuž a presne rovnaká sa dá použiť aj na ľudí pred budúcou zimou. Vysoké ceny energií, plynu aj dreva totiž pripravia mnohým veľmi krušné chvíle.... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Energetická chudoba

Energeticky chudobnými sa môžu stať domácnosti, ktorých výdavky na bývanie sú vyššie ako 40 % disponibilných príjmov. Na Slovensku nadmerne vysoké náklady na bývanie má 16 až 19 % obyvateľov. Miera preťaženia nákladmi na bývanie sa tak týka viac ako 178 000 obyvateľov Slovenska.

Ďalším ukazovateľom energetickej chudoby sú nedoplatky na účtoch za energie. Tie má 5,2 % obyvateľov SR, čomu zodpovedá viac ako 283.000 obyvateľov.  

Energetická chudoba sa niekedy zjednodušene vysvetľuje ako stav, keď ľudia musia voliť medzi jedlom a platbou za energie. Iná definícia zase hovorí, že domácnosti sa stávajú energeticky chudobnými, ak nemajú dostatok financií na to, aby si v byte alebo v dome zabezpečili vykurovanie na úrovni 18 až 21 stupňov Celzia a ďalšie energie. 

Právnik Weis: Čo je za vysokou cenou elektrickej energie? Stačilo by urobiť jednu vec
Na riešenie „pandemických“ stavov núdze postačila vyhláška a uznesenie vlády. Aj na úkor ľudských práv a slobôd. Aký legislatívny prútik treba na záchranu slovenskej ekonomiky? Pýta sa právnik Peter Weis vo svojom blogu. Vysoká cena elektrickej... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik