Slovenka Baňárová vyhrala so svojím psom na augustových MS záchranárskych psov
26 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovenka Dagmar Baňárová vyhrala so svojím psom na augustových Majstrovstvách sveta záchranárskych psov v talianskom meste Provaglio d´lseo. Nová majsterka sveta pre TASR priblížila, že malý münsterlanský stavač Kajo je v prípade potreby pripravený aj na reálne nasadenie v záchranárskej akcii.

"Súťažila som vo vyhľadávaní na ploche štyri hektáre, kde musíme nájsť tri osoby a máme na to 30 minút," uviedla Baňárová. Priblížila, že štartovalo 42 účastníkov, z toho siedmim sa podarilo nájsť všetky osoby. Zároveň okrem špeciálnych hľadacích prác absolvovala aj poslušnosť a obratnosť, kde je osem špeciálnych cvikov pre záchranárskych psov. Majsterka sveta získala dokopy 285 bodov z možných 300 bodov.

"Na súťaž sa pripravujeme počas celého roka. Pes musí byť v dobrej kondícii, aby zvládol v každom počasí podať dobrý a spoľahlivý výkon," povedala Baňárová. Spresnila, že majstrovstiev sveta sa môžu zúčastniť len psy, ktorí majú splnenú najvyššiu skúšku v danej disciplíne. Okrem spomínaného vyhľadávania osôb sa podľa nej súťaží vo vyhľadávaní v ruinách a sledovaním stopy starej tri hodiny a dlhej dva kilometre. "Majstrovstiev sveta sa zúčastnilo 92 súťažiach zo 17 krajín," doplnila víťazka.

Peter Pellegrini je rád! Aký sľub dodržal Boris Kollár?
Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho podporia návrh na zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Predloženie návrhu do Národnej rady (NR) SR avizoval predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Pellegrini na piatkovej tlačovej... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik