Nálada nemeckých spotrebiteľov sa dostala na nové dno!
26 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Nálada nemeckých spotrebiteľov sa zhoršila a dostala sa na nové dno.

Hlavným dôvodom je prudké zdražovanie energií, ukázal prieskum poradenskej firmy GfK. Výhľadový index spotrebiteľskej dôvery GfK pre mesiac september padol na -36,5 bodu z revidovaných -30,9 bodu v auguste a dostal sa na najnižšiu úroveň od začiatku zaznamenávania v roku 1991.

"Prudký nárast sklonu sporiť spôsobil tento mesiac, že nálada spotrebiteľov pokračovala v prudkom poklese," uviedol expert GfK Rolf Bürkl. "Strach z výrazného nárastu nákladov na energie v najbližších mesiacoch núti domácnosti, aby boli opatrné a odkladali si peniaze na budúce účty za energie."

Nemci sú podľa prieskumu aktuálne najšetrnejší od roku 2011. Takisto zostávajú pesimistickí, čo sa týka vyhliadok domácej ekonomiky, keď príslušný index klesol na najnižšiu úroveň od apríla 2020. "Riziko recesie zostáva z hľadiska spotrebiteľov vysoké."

Napriek sankciám sa do USA stále valí ruský tovar
Ruský tovar v hodnote stoviek miliónov dolárov stále prúdi do Spojených štátov, pretože nechcú, aby Američania doplácali na opatrenia. "Napriek prísľubu Joea Bidena, že krajine Vladimira Putina zasadia zničujúci úder, sa obmedzenia nateraz... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik