Hrozia Česku predčasné voľby?
27 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Minister spravodlivosti Českej republiky Pavel Blažek (ODS) v piatok v Snemovni varoval, že súčasná atmosféra je podľa neho najdramatickejšia od roku 1989.

Čo je na príčine

Politický systém krajiny by mohol byť ohrozený v dôsledku neriešenia energetickej a teda aj ekonomickej krízy.

"Ak vláda nevyrieši krízu v energetike, aj tak tu dlho nebude," uviedol pre idnes.cz s tým, že kríza ohrozuje nie len českú vládu, ale aj fungovanie EÚ. Súhlasí s úvahami o stanovení maximálnych cien a bude hľadať riešenie, aby to bolo právne možné. Reagoval tak na návrhy opozície, ktorá navrhla, aby sa Snemovňa na aktuálnej schôdzi prednostne zaoberala opatreniami proti rastúcim cenám energií. 
„Ak sa nevyrieši kríza v energetike, tak je ohrozený politický systém tejto krajiny. Ak sa nenájde celoeurópske riešenie, tak je dokonca ohrozená Európska únia ako taká,“ vyhlásil minister a varoval pred možnou revolúciou.
Niet inej cesty

Blažek sa podľa idnes.cz domnieva, že hoci ide o zložitejší problém, nie je iná cesta, než zastropovanie cien.

"Nebudem robiť teraz nič iné ako nachádzať také právne riešenie, aby to išlo," zdôraznil Blažek, podľa ktorého štát nemusí riešiť cenovú hladinu, ale ohraničiť marže výrobcov a obchodníkov. 

Zničili nás! Ďalšia firma končí v konkurze
Stavba nášho najdlhšieho tunela Višňové sa ťahá už prakticky dve desaťročia. A ktovie ako dlho ešte. Ďalšia stavebná spoločnosť, ktorá sa na stavbe tiež podieľa, je totiž pred konkurzom. Jedna firma za druhou Najnovšie opustila zazmluvnené... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Bude sa hlasovať o nedôvere vláde?

"Ak vláda nevyrieši krízu v energetike, aj tak tu dlho nebude," poznamenal Blažek k výrokom a krokom opozičných politikov. Opozičné hnutie ÁNO už rozhodlo, že aj s pomocou SPD vyvolá v Snemovni hlasovanie o vyslovení nedôvery koaličnému kabinetu Petra Fialu.

Prejav hodný premiéra

Tak hodnotí Schillerová prejav ministra Blažeka. Bol podľa nej vecný a konštruktívny a vystúpiť s ním mal niektorý z ekonomických ministrov.

"Ak vaše slová boli myslené vážne, ja ich beriem, ale tento hlas musí zaznieť na vláde a musíte byť schopný ich presadiť," povedala.

Dag Daniš: Hrozí Európskej únii rozpad?
"Sankcie sa otáčajú. Európskej únii hrozí rozpad, varujú investori" píše Dag Daniš na stránke denníka Štandard. Európsku úniu čakajú ťažké časy, to vidíme všetci. Euro je slabšie ako dolár, ceny energií sa šplhajú do nevídaných výšin, Macron... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Vyzývajú aj kraje

Na reguláciu cien plynu a elektriny pre domácnosti vyzvala vládu aj Asociácia krajov. Tá by mala začať od budúceho roka a malo by to fungovať tak, že štát určí štátneho obchodníka s energiou, ktorému ju firmy predajú.  Asociácia si tiež myslí, že vláda by mala získať stopercentný podiel vo výrobných kapacitách energetickej spoločnosti ČEZ.

Jednoduché riešenie neexistuje

V reakcii na podnety asociácie český premiér Fiala upozornil, že týmito podnetmi sa vláda už zaoberá. Malo by ísť o celoeurópske stanovenie maximálnych cien, no žiadne z navrhovaných opatrení podľa neho nemá rýchle a jednoduché riešenie. 

Napriek sankciám sa do USA stále valí ruský tovar
Ruský tovar v hodnote stoviek miliónov dolárov stále prúdi do Spojených štátov, pretože nechcú, aby Američania doplácali na opatrenia. "Napriek prísľubu Joea Bidena, že krajine Vladimira Putina zasadia zničujúci úder, sa obmedzenia nateraz... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik