Bulharské vytriezvenie
27 | 08 | 2022 I Milan Laca

Bulharsko oznámilo Gazpromu svoju pripravenosť na rokovania o dodávkach plynu.

Bulharsko je pripravené začať rokovania o dodávkach plynu a oznámilo svoje zámery ruskej spoločnosti Gazprom. Informovala o tom televízia Nova s ​​odvolaním sa na ministra energetiky  Rosena Christova.

Túžime rokovať

„Preukázali sme Gazpromu našu túžbu začať, alebo skôr pokračovať v rokovaniach o kontroverzných detailoch dohody. Partnerom sme zaslali informáciu, že sme pripravení na rokovania, a požiadali o možnosť kontaktov. Na odpoveď čakáme v blízkej dobe, “ spresnil šéf bulharského rezortu. Christov tiež poznamenal, že Bulharsko je pripravené navrhnúť niekoľko zmien týkajúcich sa podmienok dohody. Dodal, že bulharská strana navrhne viacero zmien podmienok zmluvy, ktoré by ju optimalizovali s prihliadnutím na aktuálnu situáciu.

Hlas ľudu: Pani prezidentka, chceli ste sa odstrihnúť a teraz radíte. Ďakujeme, ale nám sú vaše rady naprd
Pozorne som si prečítala úsporné opatrenia v Prezidentskom paláci. Škoda len, že ste neporadili aj nám, čo v Paláci nebývame. Keďže vy a vláda, ktorú ste posvätili, na nás vôbec nemyslíte, my si musíme poradiť sami. Veď si aj poradíme. Ako budem... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Mária Škultétyová

O čo ide

Medzi návrhmi je požiadať o predĺženie lehoty na príjem zostávajúcich objemov plynu - asi 2,4 miliardy metrov kubických. Takéto opatrenia sú potrebné, aby palivo dorazilo pred koncom vykurovacej sezóny alebo v budúcom lete. Šéf ministerstva energetiky priznal, že teraz Bulharsko pokračuje v nákupe ruského plynu, ale cez sprostredkovateľov a za vyššiu cenu.

Plyn nad zlato 

Cena plynu v Európe prvýkrát od marca 2022 prekročila 3 300 USD za 1 000 metrov kubických. Vzrástla takmer o 10 %. Dokazujú to údaje londýnskej burzy ICE. Cena pohonných látok rastie vzhľadom na očakávania pozastavenia dodávok cez Nord Stream na tri dni – od 31. augusta do 2. septembra. Ruský Gazprom minulý týždeň ohlásil  pozastavenie  prevádzky plynovodu, pretože jediná funkčná turbína potrebuje údržbu.

V Nemecku veselo, alebo mokrá handrička...

25. augusta Martin Krengel, predseda asociácie papierenského priemyslu (Die Papierindustrie) Nemecka  vyhlásil , že Nemecko môže čeliť nedostatku toaletného papiera počas plynovej krízy.

Aktualizovené! Záporožská elektráreň je úplne odpojená od siete, môže za to Ukrajina
Ruskom dosadený predstaviteľ samosprávy v okupovanej Záporožskej oblasti na Ukrajine Vladimir Rogov v piatok vyhlásil, že ukrajinské sily prerušili posledné elektrické vedenie spájajúce Záporožskú jadrovú elektráreň s Ukrajinou. Informáciu... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik