Ružena Limská z Peru
25 | 08 | 2022 I Alica Kočišová

Svätica z peruánskej Limy, ktorú Ježiš volal Ružou svojho Srdca

"Pred piatimi rokmi sme si pripomenuli štyristo rokov od smrti mladej svätice, ktorú Ježiš nazval Ružou svojho srdca. Peruánci vtedy v obrovských počtoch prichádzali do Limy a prosili ju o pomoc a príhovor. Nie je to však žena, ktorá by nemala čo povedať aj dnes. Svätá Ružena Limská, ktorú predvčerom oslavovala celá Cirkev, je dôkazom toho, že aj modlitby a obety jediného človeka dokážu – ako sa hovorí – pohnúť nebom." - uvádza portál christianitas.

Po dobytí Ameriky Španielmi sa Lima neslávne preslávila svojou obrovskou mravnou skazenosťou. Muži, ktorí začali objavovať Nový svet, túžili po dobrodružstve. V Amerike ich privítala bujná tropická flóra a počasie, ktoré so sebou prinášali rozmach žiadostivosti a nahoty. S touto podporou podľahla nemorálnosti a vulgárnosti väčšina z nich a nová spoločnosť sa prepadla na veľmi nízku úroveň. A práve v tomto čase sa Boh prejavil v duši malého dievčatka z Južnej Ameriky, z ktorej sa neskôr stal "prvý kvet svätosti" vo svojej krajine.

Svätá Ružena Limská si uvedomovala, že je nutné zasiahnuť a s Božou milosťou  prostredníctvom pokánia, utrpenia  a modlitieb dosiahla nielen záchranu krajiny, ale aj mnohých jej obyvateľov. Vykonala nespočetné množstvo zázrakov a konverzií. Samotný pápež František poznamenal, že " vyrástla ako ľalia medzi tŕním" a na jej príklade vidíme, čo dokáže jediná duša, aj v nepriaznivých podmienkach, ak sa poddá Bohu a Panne Márii. Tým, že sa ponorila do pokánia a Božieho milosrdenstva, vykonala pre svet nevysloviteľné dobro. Tak, ako svätá Ružena Limská, môžeme sa rozhodnúť aj my. 

Predpovede Baby Vangy na rok 2022: Stane sa Putin pánom sveta?
Čo sa splnilo a aké pohromy nás ešte čakajú? Mnohí na bulharskú jasnovidku nedajú dopustiť a niektorí jej predpovede berú z rezervou. V každom prípade každý si rád prečíta jej prognózy do budúcna a stihla ich veru neúrekom. Keď v roku 1996 zomrela,... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Zaujímavé fakty o Svätej Ružene Limskej:
  • Už jej príchod na svet vykazoval známky zázraku. Svätá Ružena sa narodila v Lime, v Peru, 20. apríla 1586, ako v poradí desiate dieťa a mala dvanásť súrodencov. Traduje sa, že pri pôrode bola „zabalená“ v dvojitej placente, podobne ako krásna ružová ruža, ktorá sa pomaly rozvíja z jasne zelených listov.
  • Ruženin otec Gaspar Florez a matka Mária Olivia, boli vysoko postavení, bohatí španielskí šľachtici, ktorí pred jej narodením emigrovali do Latinskej Ameriky.
  • Bola pokrstená ako Isabela, ale jej matka mala víziu, v ktorej videla, ako sa nad kolískou jej dcérky vznáša prekrásna ruža. Nazvala ju teda podľa tohto kvetu.
  • Už od detstva udivovala skutkami pokánia
  • Keď bola Ruženka ešte len dieťa, niekto omylom prudko zatvoril krabicu a zachytil v nej jej palec. Dievča vynaložilo obrovské úsilie na to, aby si nikto nič nevšimol, žiaľ, zranenie sa zhoršilo a lekár jej musel amputovať palec. Bolesť znášala s takou trpezlivosťou, že sám lekár sa čudoval, ako je možné, že pri amputácii ani nemukla a dokonca ani nezmenila výraz tváre.
  • Svätá Ružena Limská sa úprimne desila hriechu už v útlom veku, preto sa snažila o odriekanie a fyzické obety. Mala iba päť rokov, keď sa rozhodla každý druhý deň postiť a o rok neskôr si do ozdobnej vlasovej korunky dala ihly, aby nebola márnivá.
  • Už ako 5-ročná zložila sľub čistoty
  • Vďaka Božej milosti dokázala pochopiť hĺbku a podstatu zasvätenia, keď mala len päť rokov, a preto Bohu sľúbila, že nebude mať iného partnera, iba Pána samotného.
  • Bola výnimočne pekná
  • Ako 20-ročná sa stala dominikánskou terciárkou. V záhrade rodičovského domu si zriadila drevenú chalupu, v ktorej žila a modlila sa. V tom čase už takmer neprijímala potravu a spala iba dve-tri hodiny denne.
  • Neskôr sa denne umŕtvovala až sedemkrát: za svoje vlastné hriechy, za duše, ktoré sa dopúšťajú hriechov, za naliehavé potreby Cirkvi, za obdobie, keď bolo Peru alebo Lima ohrozované nešťastím, za duše v očistci, za tých, ktorí sa nachádzali v smrteľnej agónii a ako odškodnenie za urážky voči Bohu. Často zostala sedem týždňov bez toho, aby vypila čo i len kvapku vody. Denne z jej tela prúdili potoky krvi spôsobené železnými reťazami a inými nástrojmi pokánia.
  • Svätica sa dokázala modliť aj počas spánku, kedy sa jej snívalo o Bohu a jej myseľ Ním bola natoľko zaujatá, že mohla povedať, že sa nikdy neprestala modliť.
  • Ruženina hlboká oddanosť modlitbe, aj láska k pokániu a jeho najtvrdším formám, udivovali jej susedov, pričom mnohí ju považovali za blázna. Ona však bola verná tomu, čo jej v jej víziách zveril Ježiš Kristus – že bez utrpenia a odriekania nie je možné dosiahnuť Božiu milosť a spasenie.
  • Na smrteľnej posteli trpela extrémnym smädom, ale keďže sa chcela pripodobniť Ježišovi vo všetkom, požiadala len o žlč a ocot. Zomrela 24. augusta v roku 1617 vo veku 31 rokov a päť mesiacov.

Neuveriteľné začo kritizoval ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne pápeža!
Ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš kritizoval v stredu pápeža Františka za jeho označenie Darie Duginovej, zabitej dcéry ruského ultranacionalistu Alexandra Dugina, ako nevinnej obeti vojny. TASR o tom informuje na základe správy... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Modlitba k sv. Ružene Limskej

Dobrotivý Bože, svätú Ruženu si zapálil takou veľkou láskou, že sa zriekla sveta a v prísnej kajúcnosti slúžila iba tebe; na jej príhovor nám pomáhaj kráčať cestou cnostného života, aby sme raz došli k tebe, nevyčerpateľnému prameňu večnej blaženosti. Skrze Krista, nášho Pána. Amen

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik