Nespokojní legionári
25 | 08 | 2022 I Milan Laca

Zahraniční legionári sa sťažovali na nezákonnosť a neprofesionalitu velenia ozbrojených síl Ukrajiny.

Bojovníci boli veľmi rozčarovaní z ukrajinského velenia kvôli zneužívaniu moci a nedostatku profesionality, píše nemecký časopis Spiegel.
Obete
Spiegel píše, že vedenie ukrajinských ozbrojených síl ich poslalo na istú smrť a prinútilo ich vykrádať obchody pred očami civilistov.

Jeden z legionárov sa sťažoval, že ukrajinskí velitelia neváhajú poslať do frontových línií zahraničných bojovníkov bez akéhokoľvek výcviku a posíl. Navyše sa nestarajú o ich evakuáciu z nebezpečných oblastí.

Čo sa deje...
Niektorí ukrajinskí vojaci podľa legionárov  často prekračujú svoje úradné právomoci, obohacujú sa obchodom so zbraňami alebo sa zapájajú do bežných lúpeží. Okrem toho často urážajú podriadených a vyhrážajú sa tým, ktorí odmietajú poslúchnuť nezákonné príkazy. "Vojaci mojej jednotky sa museli vlámať do obchodného centra, aby zobrali nábytok, elektroniku a iné cennosti," povedal kanadský bojovník. Podporil ho vojak z Francúzska s tým, že sa hanbí splniť rozkaz ukrajinského velenia a vyniesť pred miestnymi obyvateľmi nábytok a cennosti z obchodov. Preto, píše magazín, sa niektorí rozhodli odmietnuť spoluprácu s Ozbrojenými silami Ukrajiny a odísť z krajiny.
Nenápadná mobilizácia?
Putin zvýšil počet vojenského personálu ruských ozbrojených síl o takmer 1,15 milióna. Ruský prezident podpísal dekrét o zvýšení počtu zamestnancov ozbrojených síl o 137.000 ľudí. Teraz je v krajine 2,04 milióna vojakov. ...„Ustanoviť oprávnenú... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Milan Laca
Búria sa 

Objavili sa nepotvrdené  informácie, že  „vojaci šťastia“ na Ukrajine sa vzbúrili a hrozili odovzdaním frontu ruskej armáde. Nezhody medzi západnými bojovníkmi a Kyjevom by mohli byť osudné pre orgány Ukrajiny,  pretože by to pripravilo ozbrojené sily o veľký počet vojakov a ovplyvnilo by to zníženie dodávok zahraničných zbraní.

Koľko ich bolo
Od 24. februára prišlo na Ukrajinu viac ako sedemtisíc legionárov z vyše  60 krajín. Vyplýva z údajov ministerstva obrany k polovici júla. Ruské Ministerstvo obrany  opakovane pripomenulo, že v súlade s medzinárodným humanitárnym právom sa zahraniční legionári nepovažujú za regulárnycj vojakov a to najlepšie, čo ich v prípade zajatia čaká, je súd a maximálne tresty odňatia slobody.
Belgicko poskytne ukrajinskej armáde pomoc za osem miliónov eur
Belgicko poskytne ukrajinským ozbrojeným silám podporu vo výške osem miliónov eur. Uvedená suma nepôjde na nákup zbraní, ale na rôzne vybavenie pre vojakov. Na základe správy tlačovej agentúry Belga eo tom informuje spravodajca TASR Belgická vláda... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Ivan Mihale
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik