Na Taiwan prišla ďalšia návšteva z amerického Kongresu
25 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Na Taiwan vo štvrtok pricestovala americkým vojenským lietadlom senátorka Marsha Blackburnová, členka senátnych výborov pre obchodné styky a tiež ozbrojené zložky. Ide o tretiu návštevu predstaviteľa amerického Kongresu na Taiwane v priebehu tohto mesiaca, a to napriek nesúhlasu Číny, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa taiwanskej tlačovej agentúry CNA má Blackburnovú v piatok prijať taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.
Republikánka Blackburnová predtým vyjadrila podporu predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej z konkurenčnej Demokratickej strany, ktorá začiatkom augusta navštívila Taiwan napriek silnému odporu Pekingu.

Čínska armáda po odchode Pelosiovej usporiadala okolo Taiwanu rozsiahle manévre. O týždeň neskôr prišla na Taiwan päťčlenná delegácia amerického Kongresu a Čína opäť odpovedala predtým neohlásenými vojenskými cvičeniami.

Spojené štáty síce neuznávajú nezávislosť Taiwanu, avšak oficiálne sa zaviazali poskytovať mu podporu v oblasti obrany. Čína upozorňuje, že v krajnom prípade je pripravená hájiť svoje nároky na ostrov aj vojensky.

Belgicko poskytne ukrajinskej armáde pomoc za osem miliónov eur
Belgicko poskytne ukrajinským ozbrojeným silám podporu vo výške osem miliónov eur. Uvedená suma nepôjde na nákup zbraní, ale na rôzne vybavenie pre vojakov. Na základe správy tlačovej agentúry Belga eo tom informuje spravodajca TASR Belgická vláda... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik