Chmelár: Táto vojna nemá víťaza. Porazení budeme všetci
25 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Politológ, spisovateľ a historik Eduard Chmelár na sociálnej sieti hodnotí dianie na Slovensku v súvislosti s polrokom vojny na Ukrajine. 

Mier v nedohľadne

Naopak, hrozba eskalácie konfliktu je pol roka po prepade Ukrajiny ešte väčšia. Podľa Eduarda Chmelára je však nutné povedať, že situáciu svojimi požiadavkami vyhrocuje ukrajinské nacionalistické vedenie.

"Niekto to už musí povedať nahlas: Európa smeruje k sebadeštrukcii, ak sa bude neustále podriaďovať zámerom jednej vlády, ktoré nie sú ani v prospech Ukrajiny, ani v prospech civilizovaného sveta. Zelenského junte sme dodali toľko sebavedomia, že dnes si dovoľuje kritizovať už aj pápeža Františka za to, že vyjadril ľútosť nad smrťou Duginovej dcéry. To už chce vari Kyjev od Vatikánu, aby schvaľoval terorizmus?" Pýta sa politológ.

Pripravili prekvapenie pre Čaputovú na 1. septembra. Prevezme si ho?!
Slovenské Hnutie Obrody prostredníctvom sociálnej siete vyzýva na stretnutie pred Prezidentským palácom Slovenky a Slovákov na oslavu 30. výročia prijatia Ústavy SR Slovenky, Slováci a všetci lojálni občania nášho štátu slovenského! POZÝVAME... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Je čas rozlišovať

A to medzi solidaritou s bežnými Ukrajincami a podporou Zelenského vlády, ktorá vedie Ukrajinu k rozpadu.

"Odmietam porovnávania ukrajinskej vojny k SNP, ako to urobil napríklad minister obrany Jaro Naď, dokonca to považujem za urážku povstalcov," vysvetľuje Chmelár a konštatuje, že SNP síce malo podporu z antihitlerovskej koalície, no šlo by to aj bez tejto pomoci.

"Ukrajinská vláda sa spolieha na zahraničie vo všetkom – neprosí, ale žiada, nevysvetľuje, ale vydiera, neprejavuje zodpovednosť za štát, ale snahu udržať sa pri moci za každú cenu – aj zničenia vlastnej krajiny," porovnáva Chmelár.

Táto vojna nemá víťaza

Zato prehrať v nej môžeme všetci. Pre Zelenského je jediným cieľom víťazstvo a na obetiach nezáleží nikomu. 

"Koľko odborníkov a hlasov z celého sveta je ešte potrebných, aby všetci kompetentní pochopili, že táto vojna sa nedá vyhrať, ale prehrať v nej môžeme všetci? Propagandistické hlášky, že stačí, keď sa agresor Putin stiahne, a je po konflikte, jednoducho nie sú pravdivé," varuje Chmelár a pripomína, že západní lídri nás presviedčajú, že ruský vpád na Ukrajinu nebol nijako vyprovokovaný a pripomína, že všetky tie operácie NATO či už v Srbsku, Líbyi či Afganistane bol asi len sen.

Google odštartuje na Slovensku "očkovaciu" kampaň
Dcérska spoločnosť Google, firma Jigsaw, spustí budúci týždeň na Slovensku, v Poľsku a Českej republike kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch. Psychológovia z britských univerzít v Cambridgei a Bristole v spolupráci... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Ivan MIhale/tasr

Šialené sankcie

Chmelár píše, že prívrženci protiruských sankcií argumentujú štúdiou, vypracovanou na americkej univerzite Yale, podľa ktorej sú sankcie účinné. A politológ to pripúšťa - ak teda cieľom sankcií bolo, nechať vykrvácať ruskú ekonomiku. 

"Politickým cieľom je predsa donútiť Rusko zmeniť správanie a stiahnuť sa z Ukrajiny. A toto sa nedeje, na toto existuje zasa kopec iných štúdií, že ekonomické sankcie nikdy nezmenili politický kurz krajiny. Spomeňme si na sankcie voči Iraku v deväťdesiatych rokoch, ktorých následkom zomrelo pol milióna detí, no Madeleine Albrightová ich napriek tomu, že nič nedosiahli, vnímala pozitívne. Aj preto všetci pápeži od Jána Pavla II. volajú po zrušení tohto nástroja ako nehumánneho a neúčinného," poukazuje na súvislosti Chmelár.

Komu teda sankcie škodia

"Ničíme všetko, čo dosiahli a vybudovali celé generácie pracovitých ľudí, pasívne sa zmierujeme so znižujúcou sa kvalitou života, akceptujeme, že budeme mať horšie zárobky, horšiu stravu, horšiu zdravotnú starostlivosť, horšie vzdelanie, horšiu kultúru, horšiu dopravu, horšie služby..." Pripomína spisovateľ a to všetko len preto, lebo nie sme schopní tolerovať sa navzájom. Mlčali sme, keď sa udial Majdan, keď sa utláčalo ruskojazyčné obyvateľstvo. Chmelár pripomína množstvo ďalších reálií, ktoré viedli k dnešnému stavu s tým, že nevnímať, čo k tejto vojne viedlo je rovnako cynické, ako správanie samotného Kremľa. 

Michal Kaliňák, kandidát na župana PSK, exkluzívne pre HD: Voľby nesmú byť hitparáda sľubov
Michal Kaliňák, politológ a expert na samosprávu ohlásil kandidatúru na župana Prešovského samosprávneho kraja. "Doteraz som tvoril riešenia, je čas ich realizovať," hovorí Kaliňák v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník. Je presvedčený, že ľudia... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Imperiálna povaha vojny

Podľa Chmelára nič tak nepoukazuje práve na ňu ako fakt, že Zelenskyj sa sústreďuje na navrátenie Krymu k Ukrajine. Doneck a Luhansk, či obete vojny z radov bežných ľudí, to nikoho nezaujíma. Pozornosť sa sústredí výhradne na Krym. 

"Naša hlavná veliteľka odzbrojujúcich floskúl Zuzana Čaputová sa na včerajšom samite zmohla len na takéto vyhlásenie: „Krym je Ukrajina. Zákon je zákon.“ A hoci jej fanklub z týchto prázdnych slov padá do mdlôb, poukazuje to na to, aké sú v kontexte správania celého medzinárodného spoločenstva neuveriteľne falošné," pripomína Chmelár.

Berme si príklad z Františka

"Ten nielenže nazval vojnu šialenstvom a vyzval na okamžité ukončenie bojov a diplomatické riešenie konfliktu, ale zároveň označil obchodníkov so zbraňami a všetkých, ktorí profitujú z vojny za „zločincov, ktorí vraždia ľudstvo“. Nech na to tí politici, ktorí sa inak pokrytecky zaštiťujú pápežom, myslia vtedy, keď budú opäť raz podporovať ďalšie a ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu," vyzýva Chmelár aj politické vedenie Slovenska.

Miloš Zeman: Nepodľahnime vábeniu GreenDealu
Prezident ČR Miloš Zeman prijal včera na Pražskom hrade vedúcich zastupiteľských úradov ČR v zahraničí. Jeho prejav pri tejto príležitosti zverejnil tiskový odbor prezidenta ČR. Prezident Zeman s ľútosťou skonštatoval, že tento rok je naplnený... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik