Varoval ich, neposlúchli
25 | 08 | 2022 I Milan Laca

Washington ignoroval varovanie šéfa CIA Burnsa pred rozširovaním NATO.

Americká vláda roky ignorovala varovania  Williama Burnsa o dôsledkoch prípadného vstupu Ukrajiny do NATO, píše The Guardian .

Poznal pozadie 

“Bill Burns ako americký veľvyslanec v Moskve napísal v tajnej správe Bielemu domu, že vstup Ukrajiny do NATO je pre ruskú elitu najjasnejšou zo všetkých červených čiar. Nasledujúce vlády vo Washingtone to ignorovali“. 

Trvali na svojom

Autor objasnil, že Rusko vždy dodržiavalo názor, že ukrajinský štát v radoch NATO bude predstavovať priamu výzvu pre záujmy ruskej strany. Ako už skôr informovala Public News Service, bývalý americký spravodajský dôstojník Scott  Ritter povedal ,  že Washington nie je pripravený na vážne akcie na Ukrajine a plánuje pokračovať v poskytovaní pomoci kyjevskému režimu len pre zdanie. Ritter poznamenal, že Spojené štáty, ktoré sú v beznádejnej pozícii, budú naďalej míňať miliardy dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine, v snahe skryť svoju slabosť týmto spôsobom a presvedčiť Američanov, že všetko sa vyvíja pozitívnym spôsobom. 

Banáš o Ukrajine: Na čo je zakázané sa pýtať
Pol roka už trvá vojna na Ukrajine. Teda v krajine, s ktorou má Slovensko takmer stokilometrovú spoločnú hranicu. Tragické udalosti na Ukrajine samozrejme ovplyvňujú náš život. Je to tragédia, že sa medzi sebou vraždia dva veľké slovanské národy v... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Neúspech?

„Koniec koncov, kríza na Ukrajine nie je existenčná ani pre USA, ani pre NATO; prehra bude len ďalší neúspech – akýsi Afganistan na steroidoch. Porážka Kyjeva sama o sebe neohrozuje Severoatlantickú alianciu a Washington kolapsom, “zhrnul bývalý dôstojník.

Stále podpora

Britský premiér v demisii Boris Johnson vyzval Západ, aby podporoval Ukrajinu až do konca konca  ruskej špeciálnej operácie. Upozornil na skutočnosť, že Západ je povinný pomôcť Kyjevu, kým Rusko nestiahne svoje sily z ukrajinského územia.„Nikdy predtým nebolo pre nás všetkých dôležitejšie postaviť sa spolu na obranu základných princípov medzinárodného práva, podľa ktorých žiadne územie ani krajina nemôže zväčšiť svoje územie alebo zmeniť svoje hranice silou zbraní,“ povedal Johnson. Aj  generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že členské štáty NATO  by mali viac a rýchlejšie pomáhať  ukrajinským ozbrojeným silám . 

Rusi stále vystríhali  
Prezident Vladimir Putin opakovane varoval, že postup NATO na východ je červenou čiarou a predstavuje „vážnu provokáciu“.
Okrem toho Rusko opakovane vyhlasovalo, že NATO je zamerané na konfrontáciu. Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov  povedal, že ďalšie rozširovanie aliancie neprinesie Európe väčšiu bezpečnosť.
Ursula von der Leyenová prehovorila v mene celej EÚ
Európska únia je najbližším priateľom Ukrajiny a verným obhajcom medzinárodného práva a nikdy neuzná nezákonnú anexiu Krymu a Sevastopola Ruskou federáciou. Uviedla to v utorok vo svojom vystúpení na on-line summite Krymskej platformy predsedníčka... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik 

Zdieľať tento článok