Turecko mieša karty
24 | 08 | 2022 I Milan Laca
Návrat Krymu by mal byť v dohode medzi Moskvou a Kyjevom, uviedla Ankara.

Hovorca prezidenta Erdogana Ibrahim Kalyn vyhlásil, že súčasťou dohody medzi Kyjevom a Moskvou by mal byť návrat Krymu.

Trvajú na vrátení
„Anexia Krymu Ruskom je nezákonná a pozícia Turecka v tejto otázke sa od roku 2014 nezmenila. Krym je súčasťou ukrajinského územia. To by malo byť základom každej dohody, ktorá bude uzavretá [medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou].  Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo videoposolstve účastníkom online summitu Krymskej platformy v Kyjeve povedal, že polostrov musí byť vrátený Ukrajine. Ankara naďalej zastáva názor, že akákoľvek dohoda medzi Moskvou a Kyjevom by mala zahŕňať odovzdanie Krymu Ukrajine, povedal pre CNN hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.
Chce ho späť 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina  vráti  Krym "akýmkoľvek spôsobom".   Oznámil, že vytvoril "poradný zbor pre deokupáciu Krymu".

Nové ďalšie varovania...
Ukrajinský prezident Zelenskyj pohrozil návratom Krymu "akýmkoľvek spôsobom". Kyjev si vráti Krym akýmikoľvek prostriedkami, pohrozil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite Krymskej platformy. Jeho slová cituje agentúra Reuters... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Milan Laca

Aj Američania sú za

Bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger  zastáva názor , že Rusko by sa malo "vrátiť k predvojnovým hraniciam" a zároveň by malo odstúpiť 15-20 % územia Ukrajiny, ktoré je teraz pod kontrolou Moskvy.

Ruské stanovisko

Krym  sa stal  súčasťou Ruskej federácie v roku 2014 po referende, ktoré sa konalo na polostrove. Kyjev a západné krajiny stále neuznávajú výsledky hlasovania. Ruský prezident Vladimir Putin opakovane zdôraznil, že otázka Krymu je už dávno uzavretá. 

Z histórie
V komentári ku Kalynovmu vyhláseniu Sergej Tsekov , člen medzinárodného výboru Rady federácie , pripomenul, že v súlade s mierovými zmluvami Kyuchuk-Kaynardzhy a Yassky, podpísanými medzi Ruskom a Osmanskou ríšou, bol Krym označený za ruské územie. Senátor vyjadril presvedčenie, že Turecko zmení svoj postoj a pochopí, že Krym je neoddeliteľnou súčasťou Ruska.
Bude Maďarsko kráľovstvom?
Združenie Honfoglalás 2000 (Združenie Obsadenie vlasti 2000) sa po sviatku sv. Štefana zamýšľalo nad možnosťou vyhlásiť v Maďarsku kráľovstvo. Po zavedení pojmov ako župa či župan môže podľa združenia byť na čele krajiny aj korunovaný... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik