Obavy z cien plynu sa pred zimou zvyšujú. Pomôže Kanada?
23 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Ceny zemného plynu v Európe sa priblížili k 300 eurám za megawatthodinu. Na svedomí to majú obavy z hroziacej krízy v zásobovaní počas vykurovacej sezóny.

Gazprom plánuje odstávku

Bloomberg dnes informoval, že ceny plynu v Európe ráno stúpli na 288,81 USD (291 eur) za megawatthodinu (MWh) po tom, čo včera stúpli na rekordné maximum. Správa citovala analytika Energy Aspects Leona Izbickiho, ktorý uviedol, že európska cena plynu by mohla budúci mesiac dosiahnuť 400 eur za MWh cez plynovod Nord Stream 1. Gazprom zatiaľ uviedol , že od 31. augusta pozastaví toky na tri dni z dôvodu opravy jediného zostávajúceho kompresora na trase, ktorý je stále funkčný, informuje portál oilprice.

Pripravujú sa na najhoršie
V Európe panujú obavy, že to nemusí byť koniec zvyšovaniu cien. Vlády sa pripravujú na najhorší scenár s nulovým ruským plynom v zime. A to v čase, keď niektorí aktivisti vyzývajú Európu, aby úplne embargovala ruský a ropu. 
Matovič odchádza
Pripraviť rodinu o rodinné dovolenky, lebo tatko musí bojovať najprv voči mafii, ktorá štát ovládla a potom voči tým, ktorí ju chcú silou-mocou späť, je hlúpe. Ja som to urobil a do smrti si to budem vyčítať. Takto začína svoj najnovší status... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Alica Kočišová
Zachráni nás LNG?
Európa sa medzitým v očakávaní najtuhšej zimy za ostatných 20 rokov, snaží čo najviac zásobiť LNG plynom. 
Kvôli rekordným cenám plynu na spotovom trhu, kde európski kupujúci získavajú núdzové dodávky, sú ceny energie v celej EÚ a Spojenom kráľovstve vysoké. To zvyšuje životné náklady. Niektorí politici preto varujú pred sociálnymi nepokojmi, ktoré sa počas zimy môžu objaviť vo viacerých krajinách.
Ohrozený priemysel

Už začiatkom augusta Bloomberg varoval, že v dôsledku vysokých cien pre výrobné závody a podniky hrozí vlna ich krachov, čo sa na Slovensku už aj začalo - skončilo Slovalco, výrobu prerušilo Duslo a hromadné prepúšťanie ohlásilo niekoľko ďalších regionálnych zamestnávateľov.

Nemecké ceny energie prekonali rekord. Nastáva energetická panika?!
Európske ceny plynu a energie prudko vzrástli, pretože trhy zachvátila panika z ruských dodávok. Politici dokonca varujú občanov, aby sa pripravili na tuhú zimu, ktorá ich čaká. Cena elektriny na burze v Nemecku prvýkrát presiahla 700 eur za... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Nemecko hlási prvé problémy.

„Energetická inflácia je tu oveľa dramatickejšia ako inde. Obávam sa postupnej deindustrializácie nemeckej ekonomiky," povedal jeden z manažérov veľkého nemeckého podniku pre Bloomberg.

Nepomôže ani Kanada

Nemecký kancelár Olaf Scholz je v súčasnosti na návšteve v Kanade, aby sa pokúsil zabezpečiť budúce dodávky LNG.  Kanada však nie je ochotná zaviazať sa k dodávkam vzhľadom na svoje vlastné potreby. Premiér Justin Trudeau povedal, že vývoz skvapalneného zemného plynu z kanadského východného pobrežia do Európy by bol pre Kanadu veľmi nákladný. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik