Ján Drgonec: Naša Ústava je sto rokov za opicami
24 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Bývalý ústavný sudca JUDr. Ján Drgonec hodnotí 30 rokov modernej slovenskej Ústavy.

Oslavovať nebudeme

"V tomto štáte sa toto výročie prejde skôr mlčaním so zatisnutými perami," skonštatoval emeritný sudca Ústavného súdu Ján Drgonec. Ústava sa podľa neho skutočne vníma, ako základný zákon štátu a dianie na ňu mnohokrát prihliada. Základný problém vidí v tom, že nech príde akákoľvek politická garnitúra, žiadnej sa celkom nehodí správať sa podľa Ústavy.

Obrovský problém samospráv. Primátor Galanty zavádza opatrenia
Vysoké ceny energii, nižšie výnosy z daní a zvyšovanie kompetencií ženú mnohé samosprávy do krachu, či nútenej správy. A tak sú nútené šetriť, mnohé aj na službách občanovi. Inak tomu nebude ani v Galante. Všeobecná situácia Na vážnosť situácie... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Vykladači Ústavy

"V Ústave je niečo čierne a v živote je to biele, častejšie naopak - v Ústave je to biele, vo vládnej koalícii čierne a pritom ako samozrejmosť, žijeme v čiernom," pripomína právnik pretvárku, ktorá vládne aj v tomto. JUDr. Drgonec chápe aj to, že bežne človek nepozná Ústavu, nevie, čo v nej je. Ale sú tu ešte ústavní právnici, ktorí v mene postupu musia Ústavu vykladať tak, aby sa ich výklad páčil vláde.

Skorumpovaná spoločnosť

"V takej sa vždy nájde niekto, kto za peniaze urobí čokoľvek. A oni to nemusia byť len peniaze v hotovosti, to môže byť o výhodách, ktoré sú za tie peniaze dostupné," upozorňuje právnik.

Eduard Chmelár: Európska komisia bezočivo klame 
"Áno, Slovensko je mostom medzi východom a západom a Európska komisia bezočivo klame" píše na sociálnej sieti politológ Eduard Chmelár. Názor politológa Eduarda Chmelára, zverejnený na sociálnej sieti, preberáme v plnom znení. Boj proti hoaxom sa... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Storočná Ústava

"Je to model, ktorý žije druhé storočie. V čase vzniku tej Ústavy to bola veľmi moderná Ústava. Niektoré veci neboli v nijakej inej Ústave na svete," hovorí právnik a ako príklad uvádza obmedzenie funkčných období hlavy štátu, kedy tá istá osoba mohla byť prezidentom maximálne dve po sebe nasledujúce volebné obdobia.

Prvý Ústavný súd na svete

"Kým sme my ten súd z písaného textu Ústavy dostali do života, prešiel jeden rok. Rakúšania ten svoj Ústavný súd vytvorili rýchlejšie. Preto sa bežne traduje, že prvé bolo Rakúsko," vysvetľuje kuriozitu z histórie JUDr. Drgonec. 

Je čas na modernizáciu Ústavy

"Lenže svet sa sto rokov hýbal, narozdiel od ČSSR. V r. 1993 sme prepísali prvorepublikovú Ústavu. Lenže to už v mnohých krajinách mali v tej Ústave všeličo iné," upozorňuje Drgonec, podľa ktorého by sme potrebovali prijať Ústavu, ktorá by bola aktuálna. 

Šutaj Eštok vracia úder: "Ste najneschopnejší minister obrany v histórii Slovenska!"
"Chcem Vám popísať, ako minister za OĽaNO - Naď po obvinení z korupcie pri podozrivom tendri vtiahol do svojich špinavých politických praktík aj tie najodpornejšie metódy schránkovej firmy OĽaNO," začína svoj status nezaradený poslanec Matúš Šutaj... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Neprimeraný vplyv médií

"Tento štát je deformovaný šialeným spôsobom. Médiá tu majú neprimeraný vplyv a využívajú ho absolútne nenáležitým spôsobom. V súčasnej deľbe moci majú médiá jasné zaradenie. Mali by kontrolovať a kritizovať súčasných držiteľov moci. Lenže tu máme nekvalifikovaných novinárov, ktorí sa podieľajú na výhodách systému a namiesto toho, aby kritizovali existujúce nedostatky, dbajú o to, aby vydržali čo najdlhšie a v čo najintenzívnejšej podobe," uzatvára JUDr. Ján Drgonec.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik