Zlý scenár pod Alpami
22 | 08 | 2022 I Milan Laca

Švajčiarsko varuje pred možnými nepokojmi pre nedostatok elektriny.

Policajný šéf Fredi Fessler pre noviny Blick povedal , že švajčiarske obyvateľstvo sa môže búriť a rabovať, ak bude túto zimu nedostatok energie.
Čo čakajú

"Výpadok elektriny bude mať vážne následky. Predstavte si situáciu: už nemôžeme vyberať peniaze z bankomatu, nemôžeme platiť kartou v obchode ani tankovať na čerpacej stanici. Ohrievače už nefungujú. Ulice sú ponorené do tmy. Potom si možno predstaviť, že by sa obyvateľstvo vzbúrilo alebo rabovalo,“ povedal policajný šéf.

Nemecký zelený politik: Načo sa sprchovať, stačí mokrá handrička
Zaručené tipy, ako ušetriť predniesol nemecký zelený politik: Winfried Kretschmann, predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko. "Stačí, keď sa namiesto sprchovania utrieme mokrou handričkou," prináša jeho vyjadrenie maďarský... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Neváhajú

Spresnil, že takýto vývoj udalostí neočakáva, no vláda by na to mala byť pripravená. "Švajčiarsko sa aktívne pripravuje na hrozbu nedostatku elektriny v zime. V centre pozornosti sú dodávky energie," dodal. Riziko nedostatku elektriny  vo Švajčiarsku je veľmi vysoké.  Šéf Švajčiarskej federálnej komisie pre elektrickú energiu ElCom Werner Luginbühl už vyzval občanov, aby sa zásobili sviečkami a palivovým drevom pre možné výpadky elektriny v krajine túto zimu. Švajčiarske úrady tiež vyhlásili, že po prvýkrát môžu zaviesť obmedzenia spotreby energie v prípade nedostatku elektriny alebo plynu.

Nie sú sami

Aj vo Veľkej Británii pripravujú najhorší scenár. Vláda varovala , že v zime, keď bude krajina čeliť výpadkom elektriny, plynové kotly v domoch jednoducho prestanú fungovať. Aby ľudia nemrzli, vyzývajú ich, aby si kúpili kachle na drevo. Podľa odborníkov pomôžu znížiť účet za energie približne o 13 percent.

Aj Nemecko

Podobný scernár čaká aj Nemecko, ktoré by mohlo čeliť priemyselnému exodu a sociálnej explózii v dôsledku neustáleho rastu cien energií na pozadí znižovania dodávok plynu z Ruska. Píše o tom Bloomberg. Ceny pohonných hmôt v Nemecku sa za pár mesiacov viac ako zdvojnásobili a prognóza nákladov na elektrinu na tento rok vyletela na 570 eur za megawatt, hoci pred dvoma rokmi sa cena pohybovala okolo 40 eur. Ako sa uvádza v článku, Berlín sa pri poháňaní svojich elektrární a tovární spolieha na ruský plyn, no teraz sa pripravuje na bezprecedentný tlak na priemysel a biznis, keďže dodávky po uvalení protiruských sankcií prudko klesli.

Zapamätajme si slová premiéra Eduarda Hegera!
Ceny elektriny pre domácnosti by sa v roku 2023 nemali výrazne zvyšovať. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý prisľúbil, že zvýšenie nebude kopírovať nárast cien na trhu. "V prípade ceny za... Čítať ďalej
21 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik