Využívajú Rusi americkú slabinu?
22 | 08 | 2022 I Milan Laca

Moskva vie o medzere v jadrovom štíte USA.

Rusko si uvedomuje slabé zabezpečenie amerických jadrových bômb a oneskorenie pri ich použití  píše americké vydanie The Hill.

Problémy
Spojené štáty majú jadrové bomby s voľným pádom, ale Moskva si je vedomá toho, že sú slabo chránené, keď sú uložené  v skladoch a dopravované k cieľu lietadlami, ktoré prelietavajú sporným vzdušným priestorom. Okrem toho medzi pokynom na ​​zásah a priblížením sa lietadla k cieľu takmer vždy uplynie dlhá doba.  Americkí predstavitelia sa obávajú toho, že Rusko „používa menšie hlavice v obmedzenom počte na konkrétne ciele namiesto toho, aby rozpútalo globálnu termonukleárnu vojnu, ktorej sa desaťročia obávali“. 
Otázky aj na mori
Americké námorníctvo navyše potrebuje novú generáciu jadrových rakiet krátkeho až stredného doletu, najmä preto, že rôzni prezidenti, vrátane Joea Bidena, bránili ich vývoju. Kongres sa snaží situáciu napraviť, ale Amerika je stále v nezávideniahodnej pozícii. Vie o tom aj Čína, zhŕňa The Hill. Amerika má nesprávny typ zbraní, ktoré odrádzajú Rusko od používania bojových hlavíc s nízkou účinnosťou. Putin pravdepodobne verí, že USA by nezačali totálnu termonukleárnu vojnu kvôli taktickému úderu. 
Poľsko hrozí, alebo ako sa ocitnúť vo vojne...
Poľské ministerstvo obrany pohrozilo Rusku piatym článkom charty NATO. Štátny tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz pohrozil Rusku piatym článkom charty NATO Vyhlásil, že Poľsko je pripravené reagovať na ruské rozmiestnenie... Čítať ďalej
21 | 08 | 2022 | Milan Laca
Odtrašovanie, dôvera...
Bývalý minister zahraničných vecí Henry Kissinger a ďalší analytici prišli s elegantne znejúcimi teóriami odstrašovania, ale je tu len jeden faktor, na ktorom záleží - čo si myslí protivník. Dá sa s istotou povedať, že odstrašovanie teraz zlyháva, pretože americkí protivníci si myslia, že žiadny americký prezident by nikdy neschválil odpálenie  megatonových zbraní, aby zabránil útokom s nízkou účinnosťou. V dôsledku toho existuje hovorí Peter Huessy z Hudson Institute, „medzera v dôveryhodnosti“. Neschopnosť dostatočne dôveryhodnej reakcie je podľa neho jedným z najdôležitejších nedostatkov, ktorým čelia americké jadrové sily. Putinove jadrové hrozby ukazujú, že vie, že Amerika nemá správne zbrane. 
Ruský postoj
Námestník ministra zahraničných vecí Ruska Alexander Rjabkov už dávnejšie  povedal, že Moskva dúfa, že Spojené štáty  a Západ ako celok budú mať dostatok zdravého rozumu, aby nepriviedli situáciu na Ukrajine do priamej kolízie s použitím jadrových zbraní.
Ďalšia provokácia zo strany USA?
Na Taiwan pricestoval ďalší americký predstaviteľ, republikánsky guvernér štátu Indiana Eric Holcomb. Jeho návšteva prišla po tom, ako nedávne cesty politikov z USA vyvolali hnev Číny, ktorá reagovala rozsiahlymi vojenskými cvičeniami okolo... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik