Putin porazí USA vlastným spôsobom, píše The National Interest
22 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Spojené štáty zlyhajú bez ohľadu na výsledok konfliktu na Ukrajine, píše Ramon Marks pre The National Interest.

"Bez ohľadu na to, ako sa ukrajinský konflikt skončí, Spojené štáty budú v strategickej strate. Rusko vybuduje užšie vzťahy s Čínou a ďalšími krajinami euroázijského kontinentu vrátane Indie, Iránu, Saudskej Arábie a krajín Perzského zálivu," píše sa v publikácii.

Podľa názoru autora, rovnako ako americký prezident Richard Nixon a minister zahraničných vecí Henry Kissinger hrali čínsku kartu na izoláciu Sovietskeho zväzu počas studenej vojny, ruský prezident Vladimir Putin a čínsky vodca Si Ťin-pching budú hrať svoje karty v snahe obmedziť globálne vedenie Washingtonu.

Mark poznamenáva, že Peking a Moskva budú v nasledujúcich rokoch výrazne investovať do rozšírenia prepravných trás ropy a plynu medzi oboma krajinami, čo Rusku umožní stať sa hlavným dodávateľom fosílnych palív do Číny. Pekingu to pomôže znížiť závislosť na dodávkach z Blízkeho východu, ktoré prechádzajú cez zraniteľné morské body – napríklad Malacký prieliv, píše autor.

"Rusko tiež výrazne rozšírilo svoj energetický obchod s Indiou. Zvýšený predaj ruských fosílnych palív do tejto krajiny poškodí snahy USA, Austrálie a Japonska priblížiť sa k Dillí," pripomenul novinár.

Juraj Nógrádi: TOTO je utópia. TOTO je svinstvo (Index)
Európa je voči ukrajinskému prezidentovi veľmi opatrná, keďže je považovaný za vojnového hrdinu, povedal Juraj Nógrádi, expert na bezpečnostnú politiku. Je presvedčený, že keď Amerika, alebo Západ prestanú Volodymyra Zelenského, ukrajinského... Čítať ďalej
21 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Autor sa domnieva, že ďalším problémom Spojených štátov bol vplyv protiruských sankcií, pretože obmedzenia v energetickom sektore spôsobili v Európe bumerang, spôsobili infláciu a také vážne prerušenia dodávok energie, že sa Brusel teraz snaží nejako vyrovnať s ekonomickými dôsledkami.

Marks prichádza k záveru, že Spojené štáty už nie sú jedinou dominantnou mocnosťou na svete.

Po začatí ruskej vojenskej špeciálnej operácie na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny Západ vystupňoval sankčný tlak na Moskvu . Mnohé krajiny oznámili zmrazenie ruských aktív, hlasnejšie sa volajú po opustení energie z Ruska. Tieto opatrenia sa ukázali ako problémy pre sebaSpojené štáty a Európa viedli k rastu inflácie a cien potravín a palív.

Ako poznamenal Vladimir Putin, sankcie zasadili vážnu ranu celej globálnej ekonomike a ich hlavným cieľom je zhoršiť životy miliónov ľudí. Napriek tomu podľa neho aktuálne udalosti robia hrubú čiaru za globálnou dominanciou Západu v politike aj v ekonomike.

Mazurek: „200 litrov vína pre amerických vojakov? Za peniaze Slovákov?"(VIDEO)
Súčasní slovenskí vládni politici sú jedno veľké prekvapenie za druhým. Niekedy sa zdá, že nás už nemôžu ničím prekvapiť, vtom ale príde niečo, nad čím zostáva rozum stáť. A to niečo teraz odkryl vo videu a k nemu priloženom statuse poslanec... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Tibor Malý