Ďalšia provokácia zo strany USA?
22 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Na Taiwan pricestoval ďalší americký predstaviteľ, republikánsky guvernér štátu Indiana Eric Holcomb. Jeho návšteva prišla po tom, ako nedávne cesty politikov z USA vyvolali hnev Číny, ktorá reagovala rozsiahlymi vojenskými cvičeniami okolo ostrova. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Holcomb sa v úvode návštevy stretol s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, ktorá mu povedala, že ich krajiny sú kľúčovými bezpečnostnými a ekonomickými spojencami v regióne. "Demokratickí spojenci musia stáť pri sebe a posilniť spoluprácu vo všetkých oblastiach," citovala ju agentúra Reuters.

Guvernér s delegáciou začal v pondelok po večernom prílete oficiálnu časť štvordňovej návštevy, ktorá je podľa jeho kancelárie zameraná na ekonomickú výmenu a najmä odvetvie polovodičov.

Prichádza však v mimoriadne napätom čase v súvislosti s Taiwanom, ktorý Čína pokladá za súčasť svojho územia. Peking vníma stretnutia predstaviteľov Taiwanu a zahraničných vlád ako zasahovanie do svojich nárokov, pripomína AP.

V reakcii na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej zo začiatku augusta spustil Peking niekoľkodňové vojenské cvičenia, počas ktorých vysielal lietadlá k Taiwanu a dokonca odpálil rakety ponad tento ostrov. Čínske vojenské lode prekračovali stredovú líniu v Taiwanskom prielive, ktorá je neoficiálnou, no dosiaľ fakticky dodržiavanou hranicou medzi ostrovom a pevninou.

Poľsko hrozí, alebo ako sa ocitnúť vo vojne...
Poľské ministerstvo obrany pohrozilo Rusku piatym článkom charty NATO. Štátny tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz pohrozil Rusku piatym článkom charty NATO Vyhlásil, že Poľsko je pripravené reagovať na ruské rozmiestnenie... Čítať ďalej
21 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik