Alexander Lukašenko napísal prezidentke Maďarskej republiky
21 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zablahoželal prezidentke Maďarska, Kataríne Novákovej, pri príležitosti štátneho sviatku Svätého Štefana.  V liste okrem iného potvrdil úprimnú túžbu a záujem Bieloruska o rozšírenie a prehĺbenie celého spektra bilaterálnej spolupráce s Maďarskom. 

"Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zablahoželal prezidentke maďarskej republiky, Kataríne Novákovej, pri príležitosti maďarského štátneho sviatku Svätého Štefana," informuje Index, s odvolaním sa na  štátnu informovačnú tlačovú agentúru, Belta.

"Bieloruský prezident uviedol, že moderné výzvy si vyžadujú užšiu spoluprácu. Okrem toho je presvedčený, že napriek všetkým ťažkostiam dokážu viesť konštruktívny dialóg v rôznych oblastiach," píše Index.

Alexander Lukašenko potvrdil úprimnú túžbu a záujem Bieloruska o rozšírenie a prehĺbenie celého spektra bilaterálnej spolupráce s Maďarskom.

Šojgu okomentoval návrh na zákaz víz do EÚ pre Rusov: Je to nacistická politika
Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu kritizoval návrh týkajúci sa zavedenia plošného zákazu vydávania turistických víz do Európskej únie pre turistov z Ruska, ktorý prirovnal k "nacistickej politike". TASR správu prevzala z agentúry... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Hlava štátu Bieloruska vo svojom liste zablahoželala aj premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Podľa Alexandra Lukašenka spája Bielorusov a Maďarov viera v pravdu a spravodlivosť, láska k vlasti, zachovávanie tradícií a ochrana rodiny a priateľov.

"Napriek existujúcim vážnym hrozbám a geopolitickým hrám, naše krajiny naďalej postupne bránia svoje právo zostať suverénnymi a nezávislými štátmi," dodal podľa Index.

"Zdieľam vašu túžbu zachovať mier. Bieloruská republika sa naďalej zasadzuje za posilnenie regionálnej a globálnej bezpečnosti na základe princípov spoločnej zodpovednosti a podporuje rozvoj udržateľnej strategickej stability," uviedol bieloruský prezident, ktorý je presvedčený, že obe krajiny môžu výrazne prispieť k vytvoreniu dohody medzi členmi medzinárodného spoločenstva.

Sucho odkrylo päťtisícročný „španielsky Stonehenge“
Španielsko čelí mimoriadnemu suchu, čo stláča na historické minimá aj hladiny tamojších riek a vodných nádrží. Nedostatok vody po dlhých rokoch znovu odhalil 5000 rokov starý Dolmen de Guadalperal. Za normálnych okolností ho ukrýva hladina nádrže... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik