Sucho odkrylo päťtisícročný „španielsky Stonehenge“
20 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Španielsko čelí mimoriadnemu suchu, čo stláča na historické minimá aj hladiny tamojších riek a vodných nádrží. Nedostatok vody po dlhých rokoch znovu odhalil 5000 rokov starý Dolmen de Guadalperal. Za normálnych okolností ho ukrýva hladina nádrže Valdecanas na rieke Tajo, píše portál Breitbart.

Veľké sucho v Španielsku odhalilo starobylý kamenný kruh nachádzajúci sa v priehrade s nízkou hladinou vody. Guadalperalský dolmen, známy aj ako „španielsky Stonehenge“, má vyše 5000 rokov, uviedla NBC News. Štruktúry sú v súčasnosti viditeľné pri nádrži Valdecanas v provincii Caceres.

Jedinečná príležitosť

"Je to prekvapenie, je to vzácna príležitosť mať k nemu prístup," hovorí archeológ Enrique Cedillo z Madridskej univerzity Complutense, ktorý štruktúru študuje.

Na leteckých záberoch je vidieť kamene vztýčené v obrovskom kruhu. V strede sú vzpriamenejšie kamene zoskupené dohromady. Staroveká stavba pozostáva z približne 140 balvanov, uviedol Smithsonian Magazine v roku 2019.

"Pamätník, ktorý sa pravdepodobne používal ako chrám aj cintorín, kedysi obsahoval menhiry alebo vysoké vzpriamené kamene zakončené vodorovnými kamennými doskami, ktoré tvorili uzavretý dolmen, čo je jednokomorová hrobka. Vyrytý menhir stál na stráži pri vchode do stavby, zatiaľ čo kamienková stena neskôr postavená okolo dolmenu upevnila jeho postavenie ako kolektívneho pohrebiska," opísal stavbu Smithsonian Magazine.

Dunaj odkryl potopené nemecké vojenské lode s tonami výbušnín
Najväčšie sucho v Európe za posledné roky stlačilo na rekordne nízku úroveň aj hladinu Dunaja. Neďaleko srbského mesta Prahovo sa tak spod hladiny vynorili vraky desiatok nemeckých vojnových lodí z čias druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Nemecký archeológ Hugo Obermaier objavil toto miesto v roku 1926. Oblasť však začiatkom 60. rokov zaplavila voda kvôli rozvojovému projektu počas diktatúry Francisca Franca, uvádza sa v článku NBC. Po tejto udalosti sa objavil len niekoľkokrát.

Historické a turistické skupiny v tejto oblasti vyjadrili želanie presunúť kamene do múzea alebo na iné miesto.

Historické sucho v Európe

Medzitým sucho zasiahlo takmer polovicu Európy, informovala agentúra Associated Press (AP). "Poškodzuje farmárske hospodárstva, spôsobuje požiare a ohrozuje vodné druhy," uvádza AP.

„V západných, stredných a južných oblastiach kontinentu takmer dva mesiace nepadali žiadne výrazné zrážky. V typicky daždivej Británii vláda v piatok oficiálne vyhlásila sucho v južnom a strednom Anglicku uprostred jedného z najhorúcejších a najsuchších liet v histórii,“ uvádza sa v správe.

Očakávalo sa, že podmienky sa zlepšovať nebudú. V Európe nastalo to, čo sa považuje za najhoršie sucho za posledných 500 rokov.

Berlín pribrzdil zbrane Kyjevu
Nemecko od začiatku leta ignoruje požiadavky Ukrajiny na zvýšenie dodávok zbraní. Nemecké ministerstvo obrany, ktoré argumentuje potrebou plnenia záväzkov v Severoatlantickej aliancii nereaguje na žiadosti Ukrajiny o presun ďalších zbraní.... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik