Gibraltár sa pripravuje na prvú dražbu zadržanej superjachty ruského oligarchu
20 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

V utorok 23.8. vláda Gibraltáru vydraží superjachtu ruského oligarchu zasiahnutého sankciami za 65 miliónov libier. Tým sa stane prvým z luxusných plavidiel, ktoré budú predané, odkedy boli po invázii Vladimíra Putina na Ukrajinu uvalené obmedzenia na stovky bohatých Rusov, informuje Guardian.

Jediná jachta na predaj

Avšak 72,5-metrová jachta Axioma sa nepredáva v prospech ukrajinského ľudu, ale pre americkú investičnú banku JP Morgan, ktorá tvrdí, že vlastník jachty miliardár Dmitrij Pumpjanskij jej dlhuje viac ako 20 miliónov dolárov.

Plavidlo, ktoré ponúka šesť luxusných kajút pre hostí, bazén, 3D kino, posilňovňu, vírivku a plne vybavené kúpele, zadržali po tom, čo v marci pristálo v Gibraltári.

Pumpjanskij, majiteľ a predseda výrobcu oceľových rúr OAO TMK, dodávateľa ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom, bol po invázii na Ukrajinu vystavený sankciám zo strany Spojeného kráľovstva, EÚ a USA . Británia uviedla, že miliardár, ktorý si podľa nej vybudoval majetok v odhadovanej hodnote 1,84 miliardy libier, bol jedným z oligarchov „najbližších Putinovi“ .

Zatiaľ čo desiatky superjácht sankcionovaných oligarchov boli zadržané alebo skonfiškované po celom svete, Axioma je jediná, ktorá bola ponúknutá na predaj.

Minúty hrôzy: Lietadlo nedokázalo pristáť, piloti zaspali
Podľa správy komerčnej leteckej spravodajskej stránky Aviation Herald sa predpokladá, že dvaja piloti počas letu zo Sudánu do Etiópie zaspali a zmeškali tak pristátie, píše portál televízie CNN. K incidentu došlo na palube Boeingu 737-800... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Výťažok zhrabne banka

Výťažok však nebude vyplatený obyvateľom Ukrajiny. Spojené kráľovstvo a ďalšie vlády navrhli, aby bol majetok sankcionovaného oligarchu zabavený a použitý na pomoc ukrajinským utečencom .

V tomto prípade však bola jachta zadržaná gibraltárskou vládou po právnom nároku od banky JP Morgan, ktorá uviedla, že Pumpjanského holdingová spoločnosť Pyrene Investments jej dlhuje viac ako 20 miliónov dolárov.

JP Morgan uviedla, že skutočnosť, že miliardár bol vystavený sankciám, znamenala porušenie podmienok pôžičky, pretože legálne nemohla akceptovať splátky pôžičky od Pyreneje, a požiadala gibraltárske súdy, aby jachtu zadržali a predali.

Hovorca JP Morgan uviedol: "Zdvorilo odmietneme komentovať záležitosť Axioma." Banka neodpovedala na otázky, či by darovala nejaké peniaze z predaja ukrajinským utečencom, ale hovorca povedal: „JP Morgan rozšírila filantropický záväzok vo výške 5 až 10 miliónov dolárov na pomoc pri podpore zhoršujúcej sa utečeneckej krízy na Ukrajine."

Pri raketovom útoku na Voznesensk boli zranené štyri deti
Terčom raketového útoku sa v sobotu 20.8. stalo aj mesto Voznesensk v Mykolajivskej oblasti na juhu Ruska. Jedna z rakiet zasiahla päťposchodový bytový dom. Zásah dostalo aj viacero rodinných domov. Zranenia utrpelo deväť ľudí vrátane štyroch detí... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Kupci z celého sveta

Dražbu povedie Nigel Hollyer, maklér maršala admirality Najvyššieho súdu Gibraltáru. Povedal, že došlo k „neočakávanému neskorému nárastu potenciálnych kupcov“ a viac ako 30 priletelo do Gibraltáru, aby si jachtu osobne prezreli.

„Sú to ľudia z celého sveta,“ povedal Hollyer pre Guardian. "Sú to ľudia, ktorí vlastnia alebo vlastnili lode podobnej veľkosti a prilákala ich táto loď kvôli súdnemu procesu - sú presvedčení, že dostanú výhodnú ponuku."

Jachtu, ktorú navrhol známy dizajnér Alberto Pinto, postavila spoločnosť Dunya Yachts v Turecku v roku 2013. Loď, ktorá sa pred premenovaním na Axioma pôvodne volala Červené námestie, si mohli prenajať aj ďalší milionári za 558 500 dolárov týždenne.

Šojgu okomentoval návrh na zákaz víz do EÚ pre Rusov: Je to nacistická politika
Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu kritizoval návrh týkajúci sa zavedenia plošného zákazu vydávania turistických víz do Európskej únie pre turistov z Ruska, ktorý prirovnal k "nacistickej politike". TASR správu prevzala z agentúry... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik