Exprezident Kiska: Žaloba je podaná už štyri mesiace. Čo robí sudca?
20 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Odkedy bol exprezident Andrej Kiska obžalovaný z daňového podvodu, prešli viac, ako štyri mesiace. Nielenže popradský súd nevytýčil termín pojednávania, sudca obžalobu zatiaľ ani neprijal, informuje denník Pravda.

Špinavá politická kampaň

Samotný Andrej Kiska túto obžalobu hodnotí, ako špinavú politickú kampaň. Kiska je obžalovaný z pokračovacieho zločinu daňového podvodu vo forme organizátora. Ide o prípad s neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu firmou KTAG, spol. s r. o. Poprad v hodnote viac, ako 155 tisíc eur, pripomína Pravda. Tieto doklady mali byť v účtovníctve KTAG zaúčtované v rámci volebnej prezidentskej kampane, hoci toto nebolo predmetom jej podnikateľskej činnosti. Spoluobžalovaný bol aj vtedajší konateľ firmy, Eduard Kučkovský. Obom hrozí, že za mrežami skončia na sedem až dvanásť rokov.

Knihy a prednášky

Kiska podľa denníka Pravda tvrdí, že s bratom, spolumajiteľom firmy, mal dohodu o vrátení peňazí. Časom však Kiska peniaze vysvetľoval ako investíciu do propagácie firmy. Tá mala mať profit z toho, že sa cez jeho  prezidentskú kanidatúru na verejnosti spropaguje predajom kníh a prednáškami. 

Na poplach sme bili už dávno! Skončí aj Duslo?
Bude musieť ministerstvo hospodárstva priznať ďalšiu katastrofu pre slovenský priemysel? Pozastavenie výroby u najväčšieho zamestnávateľa v okrese Šaľa - Duslo, jeho zamestnancov, ale i vedenie máta už dlhší čas. Zdá sa, že túto fabriku čaká osud... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Bez výrazného posunu

„Termín hlavného pojednávania k dnešnému dňu stanovený nebol,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, ktorá "ticho" okolo prípadu ospravedlňuje jeho rozsiahlosťou. Obžalobu podali 12. apríla. 

„Aktuálne je spis predložený zákonnému sudcovi na štúdium podľa a na predbežné prejednanie obžaloby. Spisový materiál má 17 zväzkov, dopĺňa ich ďalších 34 zväzkov príloh účtovníctva, CD nosiče, USB kľúče a k spisu sú pripojené aj prílohy k znaleckým posudkom,“ vysvetlila Petrufová.

Advokát je trpezlivý

„Stále čakáme na rozhodnutie sudcu po podaní obžaloby, či ju prijme alebo rozhodne inak. Časové trvanie zatiaľ nepovažujem za nijak výnimočne dlhé. Obvykle to takto trvá aj v iných prípadoch. Sme trpezliví,“ reagoval Kiskov obhajca Peter Kubina.

Kríza väčšia ako Matovič s Hegerom a Sulíkom: Dokážeme prežiť bez Ruska?
Všetky cesty vedú k predčasným voľbám, ale v pozadí sa črtajú obrysy skutočnej drámy: akú cenu zaplatíme za sankcie proti Rusku a ako veľmi to rozvráti našu ekonomiku a politiku. Tieto otázky si v komentári pre Denník Štandard kladie redaktor a... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Obvinenie z r. 2019

Z vyššie zmieneného zločinu Kisku obvinil vyšetrovateľ NAKA pred troma rokmi. Exprezident obvinenie prezentoval ako pomstu Roberta Fica, ktorého Kiska odmietol vymenovať za predsedu Ústavného súdu.

FOTO TASR - Kancelária prezidenta SR | Andrej Kiska a Robert Fico mali ako politickí rivali niekoľko konfliktov

Ukončené v januári

13. január bol termín, kedy vyšetrovateľ predložil spisový materiál aj s návrhom na obžalobu na Krajskú prokuratúru v Prešove. Prokurátor napriek Kiskovým námietkám o politickej motivácii stíhania jeho a Kučkovského, prokurátor obžalobu podal, uzatvára Pravda.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik