Putin a Macron o elektrárni
20 | 08 | 2022 I Milan Laca

Putin a Macron telefonicky diskutovali o Záporožskej jadrovej elektrárni.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron telefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podľa webu Kremľa išlo o ich prvý rozhovor od 28. mája. Počas neho  "vyhlásili, že je dôležité čo najskôr vyslať" misiu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu do Záporožskej jadrovej elektrárne. Ruský prezident vyjadril pripravenosť pomôcť tejto misii.  

Hrozí katastrofa

Vladimir Putin povedal Emmanuelovi Macronovi, že ukrajinské ostreľovanie jadrovej elektrárne v Záporoží hrozí  „katastrofu veľkého rozsahu“. Podľa neho je dôležité čo najskôr vyslať misiu MAAE, ktorá by na mieste vedela posúdiť reálnu situáciu. Územie elektrárne je od jari pod kontrolou ruskej armády a v závode pracujú ukrajinskí špecialisti. Rusko a Ukrajina sa pravidelne navzájom obviňujú z jej ostreľovania.

António Guterres: Elektrina zo záporožskej elektrárne je zjavne ukrajinská
Generálny tajomník OSN António Guterres počas piatkovej návštevy ukrajinskej Odesy vyzval Rusko, aby neodpojilo Záporožskú atómovú elektráreň od ukrajinskej siete. Reagoval tak na tvrdenia Kyjeva, že Rusi sa to chystajú urobiť. Informuje o tom TASR... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Na programe aj potraviny 

Lídri oboch krajín diskutovali aj o dohode o vývoze ukrajinského obilia, uzavretej v Istanbule 22. júla. Prezident Ruska poznamenal, že  stále zostávajú prekážky pre vývoz ruských produktov z čiernomorských prístavov.

Putin pozýva

Okrem toho Vladimir Putin pozval expertov zo sekretariátu OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža na návštevu do vyšetrovacej väzby v Jelenovke. Budova vyšetrovacej väzby tam bola počas ostreľovania úplne zničená a mnohí ukrajinskí vojnoví zajatci zahynuli. Prezidenti sa v týchto otázkach „dohodli na pokračovaní kontaktov“.

Francúzi súhlasia

Elyzejský palác potvrdil súhlas ruského prezidenta Vladimira Putina s návštevou misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v Záporožskej jadrovej elektrárni. „Prezident republiky opätovne zdôraznil svoje znepokojenie nad rizikami, ktoré predstavuje situácia v elektrárni pre jadrovú bezpečnosť, a vyslovil sa za čo najrýchlejšie vyslanie misie expertov MAAE, za podmienok, na ktorých sa dohodli Ukrajina a OSN,“ informoval Elyzejský palác. Putin vyjadril  Emmanuelovi Macronovi súhlas s vyslaním tejto misie a so stanovenými podmienkami, uviedla francúzska strana. Lídri oboch krajín sa k tejto téme opäť vyjadria v najbližších dňoch po diskusiách medzi technickými tímami a pred nasadením misie. Dôvod, prečo sa zatiaľ nepodarilo zorganizovať cestu inšpektorov MAAE do ZNPP, zrejme súvisí nielen s otázkami zabezpečenia bezpečnosti delegácie, ale aj s čisto politickými úvahami. Moskva a Kyjev ubezpečujú, že sú pripravené všetkým možným spôsobom uľahčiť návštevu inšpektorov MAAE, ale cestu sa im nepodarilo zorganizovať.

Obmedzili kontakty

Po začatí vojenského konfliktu na Ukrajine si prezidenti Ruska a Francúzska pravidelne telefonovali. Iniciátorom rokovaní bol Emmanuel Macron. Naposledy to bolo  28. mája. Potom sa na rozhovore zúčastnil aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Rokovali o vývoze poľnohospodárskych produktov a hnojív z Ruska. Vladimir Putin povedal, že vývoz týchto produktov je možný len vtedy, ak budú zrušené sankcie. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa 5. augusta vyjadril o dlhej prestávke v telefonických rozhovoroch medzi lídrami oboch krajín. Hlavy štátov si podľa neho budú volať len v prípade potreby, čo  zatiaľ nebolo.

Belousovová si podala Zelenského: Z civilistov si spravil živé štíty!
Súčasný svet je skutočne zvláštny. Teda nielen svet, ale aj ľudia v ňom. A najmä tí, ktorí sa rozhodli robiť politiku. Patrí medzi nich aj ukrajinský komik Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa vo svojej vlasti stal dokonca prezidentom! A ešte akým... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik