Martin Klus kritizuje Viktora Orbána! Píše maďarský Index
19 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Štátny tajomník zahraničných vecí SR: Zo strany Viktora Orbána je idealistická predstava, že V4 podporí jeho súčasné iniciatívy," píše okrem iného maďarský denník Index.hu.

Napätie medzi krajinami V4 nebolo podľa Martina Klusa nikdy také vážne ako je teraz.

Sankcie proti Rusku sú podľa neho jednoznačne účinné a Slovensko nemôže akceptovať inú možnosť ako víťazstvo Ukrajiny.

Slovensko nemá ako predsedajúca krajina skupiny V4 ľahkú úlohu, pretože azda ešte nikdy nedošlo k takému vážnemu napätiu, ako kvôli mimoriadnej ceste maďarskej vlády.

Nezvyčajné je aj to, že napätie možno teraz vysledovať v maďarsko-poľských vzťahoch, a nie vo vzťahoch medzi dvoma známymi blokmi, maďarsko-poľským a česko-slovenským.

Slováci sa tým dostali do zložitej situácie a zhruba podľa toho boli nastavené aj priority predsedníctva. V4 je teraz podstatne menej politickou organizáciou a oveľa viac združením, ktoré skúša rôzne druhy takzvanej mäkkej diplomacie, povedal Martin Klus v rozhovore pre Napunk. (Dennik N, maďarská verzia - pozn.redakcie HD).

"Každopádne, Klus si svoju funkciu dlho neudrží, keďže jeho strana SaS zrejme z vlády odíde," píše denník Index.

Skupina V4 už nikdy nebude taká, aká bola pred vojnou

Politik vysvetlil, že ak si premiér Viktor Orbán myslí, že ho Slovensko, Česko alebo Poľsko nejako zakryjú v jeho súčasných problémoch s Európskou úniou, je to dosť idealistická predstava. Pomerne jasný postoj máme aj v otázke právneho štátu či slobody slova a ochrany novinárov.

"To však neznamená, že by sa V4 mala v praxi rozpustiť. Kde nie je komunikácia, začína konfrontácia. V tejto časti Európy to nie je potrebné," dodal podľa Index.hu.

Máte dosť, dajte nám lacný plyn
Dovozcovia plynu z EÚ chcú požiadať Nórsko o zníženie cien. V Európe sa domnievajú, že kvôli energetickej kríze musí Nórsko dodávať plyn za cenu nižšiu, ako je trhová. Informuje o tom denník Financial Times . Nech sa podelia Podľa novín, ... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Milan Laca

Na otázku, či bude V4 stále taká ako pred rusko-ukrajinským konfliktom, Klus odpovedal:

"Dúfam, že nie. Úprimne si myslím, že potrebujeme alianciu, ktorá je oveľa menej politická a oveľa pragmatickejšia. Sú krajiny, ktoré v mnohých témach uvažujú veľmi podobne ako Slovensko. Je úplne pochopiteľné, že v niektorých veciach s nimi komunikujeme viac ako s našimi regionálnymi partnermi. To je úplne v poriadku. Ako som povedal, to, že sme súčasťou rovnakého regiónu, neznamená, že máme na všetko rovnaký názor. Preto si myslím, že V4 v dôsledku týchto skúseností prejde procesom obnovy," píše Index vyjadrenie Martina Klusa.

Sankcie jednoznačne fungujú

K sankciám voči Rusku štátny tajomník povedal, že jednoznačne fungujú, otázkou je len to, ktoré sa v akom časovom horizonte prejavia. Každá jedna sankcia bola dôsledne navrhnutá do posledného detailu tak, aby výrazne poškodila krajinu, na ktorú bola uvalená, Rusko.

Ramzan Kadyrov pehovoril na Telegrame k ukrajinskému prezidentovi
Ramzan Kadyrov, vodca Čečenov na sociálnej sieti Telegram uviedol, že: "...Zelenskyj je králik v klietke, chovaný Západom pre mäso a kožušinu," cituje maďarský portál Mandiner.hu. "Podľa čečenského vodcu hrá ukrajinský prezident svoju najlepšiu... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Každý, kto tvrdí opak tohto, samozrejme klame, povedal Klus

"Na každej zlej veci je niečo dobré: je hrozné, že na Ukrajine je vojna, ale vďaka tomu sa môže vzťah závislosti s Ruskom konečne skončiť. A to je tá najlepšia správa, akú si viem predstaviť ohľadom budúcnosti a dlhodobej perspektívy Slovenska," píše Index.hu. vyjadrenie Klusa.

Slovensko môže prijať len víťazstvo Ukrajiny

"Slovensko podľa neho nemôže akceptovať inú možnosť ako víťazstvo Ukrajiny, čokoľvek iné by znamenalo, že by sa stali de facto susedmi Ruska, a to by bola obrovská bezpečnostná hrozba, ktorej veľkosť si ani nevedia predstaviť. Maďarskej vláde by možno neprekážalo, že Rusko je sused, ale nám áno," povedal podľa Index.hu, Martin Klus.

Nemecký zelený politik: Načo sa sprchovať, stačí mokrá handrička
Zaručené tipy, ako ušetriť predniesol nemecký zelený politik: Winfried Kretschmann, predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko. "Stačí, keď sa namiesto sprchovania utrieme mokrou handričkou," prináša jeho vyjadrenie maďarský... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik