Ľudia sa na Slovensku búria, píše maďarský portál Index
19 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Ľudia sa búria na Slovensku, referendom by zosadili vládu," informuje maďarský portál Index.hu o aktuálnom dianí v Slovenskej republike.

"Robert Fico nasadil chrobáka ľuďom chrobáka do uší a následne sa vyzbieralo dostatok podpisov na vypísanie referenda o zosadení vlády Eduarda Hegera," píše Index.hu.

Na Slovensku sa pod petíciu, ktorej iniciátori chcú referendum o okamžitom zosadení vlády Eduarda Hegera a zmene časti ústavy, vyzbieralo približne 400-tisíc podpisov, informujú ďalej.

Na vypísanie referenda je podľa slovenskej legislatívy potrebných 350-tisíc podporných podpisov. Zber podpisov iniciovala najsilnejšia slovenská opozičná strana SMER, na čele s Robertom Ficom, s podporou viacerých ďalších opozičných strán.

Referendum je jedinou možnosťou, ako môžu ľudia na Slovensku zmysluplne vyjadriť nespokojnosť s vládou a vyzvať ju na odchod- napísali iniciátori petície vo svojom predchádzajúcom uznesení, informuje Index.

12 otázok MUDr. Igora Bukovského pre umelcov
Dôvody, kvôli ktorým považuje MUDr. Igor Bukovský výzvu umelcov na odstúpenie Igora Matoviča, ministra financií za nenáležitú, zbabelú, patetickú, účelovú a pokryteckú zverejnil na sociálnej sieti. Kladie im 12 otázok. Budú umelci... Čítať ďalej
18 | 08 | 2022 | Eka Balašková

O vypísaní referenda musí hlava štátu rozhodnúť do konca septembra, píšu Maďari

Podľa štvrtkového vyhlásenia petičného výboru zozbierané podpisy odovzdajú hlave štátu v stredu, ktorá musí o referende rozhodnúť do konca septembra. Termín je dôležitý, pretože referendum by sa mohlo konať v rovnakom čase ako komunálne a župné voľby, naplánované na 29. októbra.

Tento scenár by výrazne zvýšil šancu, že sa referenda zúčastní dostatočný počet voličov a bude tak platné. Podľa príslušných slovenských predpisov je referendum platné, ak sa ho zúčastní aspoň polovica oprávnených voliť.

V histórii Slovenska bolo platné len jedno z ôsmich referendov píše Index.hu

V histórii Slovenska bolo osem referendov, ale iba jedno z nich bolo platné, referendum z roku 2003 o vstupe krajiny do Európskej únie.

Pozadie súčasnej iniciatívy referenda je, že v minulom roku vznikla petícia, ktorú iniciovala aj strana SMER a vyzbieralo sa okolo šesťstotisíc podpisov za vyhlásenie referenda za predčasné voľby.

Referendum sa však neuskutočnilo, prezidentka Zuzana Čaputová sa ho rozhodla nevypísať po tom, čo Ústavný súd na základe jej podania označil otázky referenda za nezlučiteľné s Ústavou.

Eduard Chmelár: Ti, ktorí svinstvo sebecky, zbabelo a mlčky kryli, dnes idú poučovať a vyzývať
"Skupina angažovaných umelcov (Richard Stanke, Juraj Kemka, Ján Štrasser, Michal Hvorecký, Martin Huba, Zdena Studenková atď.), ale aj bývalých politikov (za všetkých spomeňme likvidátora slovenského zdravotníctva, exministra Rudolfa Zajaca) dnes... Čítať ďalej
18 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik