Balkánsky eparcha: Proti organizátorom Euro Pride by som použil zbraň!
20 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Belehred bol počas uplynulého víkendu mestom, kde sa konal sprievod proti konaniu celoeurópskeho Dúhového pochodu. Ten je v Belehrade naplánovaný na september.

Popri hlavnej téme podľa Denníka Štandard akciu sprevádzali aj požiadavky na zachovanie celistvosti Srbska a tiež odpor voči NATO.

Do 10 tisíc ľudí

Denník Štandard informuje, že podľa miestnych médií sa protestu zúčastnilo 5-10 tisíc ľudí všetkých vekových kategórií. Kráčali od úradu patriarchátu Srbskej pravoslávnej cirkvi, prešli sa ulicami miliónovej metropoly a pochod sa skončil pred kostolom sv. Marka. 

Nechýbali ikony a kríže

Popri nich zhromaždení ľudia niesli aj transparentmi s "anti LGBT heslami", ale aj protiokupačnými heslami. 

„Nevzdávame sa svätých miest“ alebo „Dajte ruky preč od našich detí“. Aj tak vyzerali transparenty, ktoré bolo možné v sprievode vidieť.

Skvelé PR! V prezidentskom paláci šetria
V kanceláriách pani prezidentky Zuzany Čaputovej nedávno prišli na to, že popularita prezidentky klesá a tak už pár mesiacov môžeme sledovať masívne zdieľanie informácií o jej pozitívnych aktivitách. Videá, cez ktoré chce osloviť občana, natáča aj... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Nie len proti LGBT

Zachovanie Kosova a Metohije ako súčasti Srbska, sympatie voči Rusku, ale aj odpor voči Severoatlantickej aliancii. Aj to boli silné odkazy, ktoré chceli protestujúci dať na vedomie. 

Kto pochod zorganizoval

Miestne médiá informovali, že protest zorganizovalo neformálne združenie „Na ochranu rodiny“. Srbský denník Danas napísal, že protest malo "pod palcom Združenie pre zachovanie cyriliky „Dobrica Eric“ a ďalšie pravoslávne skupiny. Líder pravicovej srbskej strany Dveri Bosko Obradovič, o zhromaždení povedal, že to bol najväčší opozičný protest za posledných niekoľko rokov, ktorý sa konal v Belehrade.

Biskup Nikanor zašiel ešte ďalej

Podľa Denníka Štandard balkánsky eparcha spustil v Srbsku pobúrenie. Vo videu "preklial" organizátorov Euro Pride, nakoľko znesvätili hlavné mesto. Dokonca by použil aj zbraň, keby ju mal. Cirkev na video nereagovala. Prezident Vučič v reakcii na video povedal, že biskup Nikanor ponížil nie len seba, ale aj cirkev. Kritici jeho slová vnímajú, ako útok voči premiérke, ktorá sa k lesbickej orientácii hlási otvorene, pripomína Denník Štandard.

Putin a Si Ťin-pching vraj prídu na summit G20 na Bali
Ruský prezident Vladimir Putin a najvyšší predstaviteľ Číny Si Ťin-Pching sa v novembri zúčastnia na summite krajín G20 na indonézskom ostrove Bali, uviedol v piatok poradca indonézskeho prezidenta Andi Widjajanto. TASR čerpala zo správy agentúry... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo je Euro Pride?

Toto celoeurópske medzinárodné podujatie je každoročne organizované v inej európskej metropole. Organizátorom tohto ročníka má byť Belehrad a konať by sa mal medzi 12. a 18. septembrom. Minulý ročník sa konal v Dánsku a budúci ročník bude hostiť Malta.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik