Peter Pellegrini: Figový list Igora Matoviča sa ukryl
18 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Pred detinskou tlačovkou Igora Matoviča, kde sa vyviňoval a obviňoval Sulíka z ďalších klamstiev, sa 300 zamestnancov dozvedelo, že skončili na ulici. Ľudia, ktorí musia živiť svoje rodiny," zdôrazňuje expremiér Peter Pellegrini (Hlas - SD).  Záchranou podniku Slovalco sa podľa neho nikto nezaoberal. Figový list Igora Matoviča, ako Peter Pellegrini nazval Eduarda Hegera, sa ukryl.

Hliník sa v Žiari nad Hronom vyrába cez 70 rokov. Fabrika ale zatvára svoje brány. 

V časoch extrémnych cien energií, potravín a vysokej inflácie ide pre zamestnancov jedinej hlinikárne na Slovensku o ťažkú ranu a bude to pre nich nesmierne ťažké. Fabrika Slovalco bude podľa denníka Pravda odstavená minimálne rok. Jej opätovný rozbeh závisí od vývinu cien elektriny na burze a či sa vlastníkom podarí s vládou vyrokovať lepšie podmienky pre výrobu hliníka. Bude to však finančne mimoriadne náročné. Vlastníci sumu vyčíslili až na 100 mil. eur.

Smutný osud Slovenskej fabriky: Prichádza drahý hliník z Číny
Hliník sa v Žiari nad Hronom vyrába cez 70 rokov. Fabrika ale zatvára svoje brány. Obnoví sa ešte výroba? Ak áno, kedy? Ak nie, čo nahradí hliník, ktorý sa u nás vyrábal ekologicky? Situáciu analyzuje denník Pravda. Od čoho to bude závisieť doba... Čítať ďalej
18 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Expremiér Peter Pellegrini reaguje: Premiér Eduard Heger sa ukryl

"Premiér, ktorý je skôr figovým listom, Igora Matoviča, tak ako vždy, sa niekde ukryl. Namiesto toho, aby prinášal konkrétne riešenia. Je ľahké vykrikovať a podporovať sankcie, je ľahké z Úradu vlády oznamovať, pompézne, čo všetko ide robiť. Ale keď príde na lámanie chleba, tak ako vždy, zalezie do krytu," hovorí vo videu na sociálnej sieti Pellegrini.

"Vláda sa na ľudí vykašľala. A nejde iba o tristo rodín, ktoré ostali bez príjmu, ale aj o množstvo ďalších ľudí, ktorí pre fabrikiu pracovali ako subdodávtelia," upozorňuje.

Nikto sa záchranou podniku nezaoberal

Pre týchto ľudí a pre celý región je to ťažká rana. Nikto sa záchranou podniku nezaoberal.  Igor Matovič povedal, že výroba hliníka je momentálne neefektívna a nerentabilná, to je všetko.  Lepidlo, ktoré ich drží na ministerských stoličkách je pre nich stále viac, ako osud ľudí na Slovensku.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik