Rusko obviňuje: Za výbuchmi na Kryme boli teroristi v službách Ukrajiny
17 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Sergej Aksjonov, najvyšší predstaviteľ Ruska na anektovanom Krymskom polostrove, v stredu 17.8. vyhlásil, že ruské bezpečnostné sily FSB „neutralizovali“ islamistickú teroristickú bunku, píše portál Breitbart.

Ruské vyhlásenie a načasovanie zatknutia naznačujú, bez toho, aby sa to priamo uvádzalo, že títo teroristi mohli byť zodpovední za zničenie muničného skladu na Kryme v utorok 16.8. 2022.

Konšpiračná bunka teroristickej organizácie

„Všetci sú zadržaní. Aktivity teroristov boli koordinované, ako by sa dalo očakávať, z územia teroristického štátu Ukrajina,“ povedal Aksjonov.

Ruské štátne médiá citovali FSB, podľa ktorých šesť zadržaných „patrilo ku konšpiračnej bunke teroristickej organizácie“, konkrétne Hizb ut-Tahrir. 

FSB zopakovala Aksjonovovo obvinenie, že „ukrajinskí vyslanci“ dali bunke príkazy na pochod. Ruské štátne médiá citovali FSB, podľa ktorej podozrivým zhabala „propagačné materiály, komunikačné zariadenia a digitálne pamäťové zariadenia, ktoré boli použité pri ich teroristickej činnosti“.

Hizb ut-Tahrir je islamistická organizácia, ktorá je v Rusku zakázaná, no na Ukrajine je legálna. Rusi spustili zásah proti Hizb ut-Tahrir po anektovaní Krymu v roku 2014, pričom obvinili desiatky krymských Tatárov z pridania sa k skupine a plánovania teroristických útokov, často s veľmi chabými dôkazmi. 

Ukrajina očakáva najväčší konvoj lodí od obnovenia exportu obilia
Ukrajina očakáva, že do prístavu Čornomorsk dorazí v stredu 17.8. päť lodí, na ktoré naložia až 70.000 ton poľnohospodárskych produktov. Pôjde o najväčší konvoj lodí od uzatvorenia dohody o exporte obilia z Ukrajiny, ktorú sprostredkovala... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Nezhody o Hizb ut-Tahrir

Medzinárodné skupiny pre ľudské práva, západné štáty a ukrajinská vláda obvinili Rusov, že využívajú Hizb ut-Tahrir ako zámienku na uvrhnutie Tatárov do väzenia a upevnenie kontroly nad Krymom. Rusi zase často vykresľujú Hizb ut-Tahrir ako zástupcu Ukrajiny a jej západných spojencov s cieľom podkopať ich okupáciu polostrova.

Raketový postup Aksjonova

Aksjonov bol neznámy krymský politik, ktorého ruský vodca Vladimir Putin po ruskej anexii vyzdvihol na polovojenského silného regionálneho predstaviteľa. Jeho písomná výzva Putinovi o vojenskú pomoc proti ukrajinským „fašistom“, ktorí chcú zneužívať etnické ruské obyvateľstvo, bola použitá ako zámienka na ruské prevzatie moci v roku 2014. Podľa niektorých svedkov Aksjonov osobne viedol vojenskú okupáciu krymského parlamentu.

Výbuchy na Kryme

Deň predtým, ako Aksjonov a FSB oznámili zatknutie Hizb ut-Tahrir, otriasli ruskou vojenskou základňou na Kryme masívne výbuchy, ktoré údajne poškodili dočasný muničný sklad. 

Miestni Tatári povedali, že základňa bola „zasiahnutá“ útokom, Rusi nejasne naznačili, že sú zodpovedné ukrajinské sily a Ukrajina nejasne súhlasila, že by to tak mohlo byť. 

Rusi postupujú po celej frontovej línii, pripustil šéf ukrajinskej armády
Rusi ostreľujú pozície až 800-krát denne, hovorí vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Pripustil, že ruské vojská "pokračujú v postupe po celej frontovej línii" v Donbase, avšak Ukrajinci majú podľa neho situáciu pod... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Vracia sa Krym Ukrajine?

Hovorca ukrajinskej armády Serhij Bratčuk v stredu dôraznejšie naznačil, že výbuch spolu s niekoľkými ďalšími nedávnymi incidentmi na Kryme boli dielom ukrajinských sabotérov.

"Tieto ohňostroje znamenajú, že Krym sa vracia Ukrajine," povedal Bratčuk.

Ukrajinské ministerstvo obrany uverejňuje hravé tweety o „ohňostrojoch“ na Kryme a zosmiešňuje ruské pokusy vykresliť výbuch ako čokoľvek iné, len nie ako úspešnú ukrajinskú operáciu za nepriateľskými líniami.

Využíva Ukrajina teroristickú bunku?

Rusi sa možno svojimi najnovšími zatknutiami a oznámeniami nesnažia zvaliť vinu na tatárskych teroristov, ale skôr sa pripravujú obviniť Ukrajinu z používania Hizb ut-Tahrir ako sabotérov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že Rusi v panike utekajú z Krymu, pretože si uvedomujú, že tento polostrov „nie je pre nich miestom“.

Podľa Zelenského vystúpenia v utorok po posledných výbuchoch opustilo Krym mostom rekordných 38 000 áut. Naznačil, že sú na ceste ďalšie útoky a varoval, že „nešikovnosť“ ruských jednotiek môže tiež spôsobiť nebezpečné situácie.

"Nepribližujte sa k vojenským objektom ruskej armády," odporučil Zelenskyj obyvateľom Krymu.

USA testovali novú raketu (VIDEO)
USA vykonali skúšobný štart medzikontinentálnej rakety Minuteman III. Neozbrojenú medzikontinentálnu balistickú strelu Minuteman III odpálili z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii. Nový strašiak Štart sa uskutočnil 16. augusta. Cieľom bolo... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik