Peking posiela vojakov do Ruska: Zúčastnia sa na cvičeniach Vostok-2022
17 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Čínska ľudová oslobodzovacia armáda pošle vojakov do Ruska, aby sa zúčastnili na cvičeniach „Východ-2022“, známych aj ako Vostok-2022. Oznámilo to čínske ministerstvo obrany. Informáciu priniesla americká CNN.

"Účasť Číny na cvičení je zameraná na prehĺbenie praktickej a priateľskej spolupráce s armádami zúčastnených krajín, zvýšenie úrovne strategickej spolupráce medzi zúčastnenými stranami a posilnenie schopnosti reagovať na rôzne bezpečnostné hrozby," uviedlo čínske ministerstvo obrany. Dodalo, že „cvičenie nesúvisí so súčasnou medzinárodnou a regionálnou situáciou“.

Podľa čínskeho ministerstva obrany sa na cvičeniach zúčastnia India, Bielorusko, Tadžikistan, Mongolsko a ďalšie krajiny a mali by sa uskutočniť koncom augusta. 

Blinken to odhadol 

V júli americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi viedli „úprimné“ rozhovory viac ako päť hodín a Blinken vyjadril znepokojenie nad „zjednotením“ Pekingu s Moskvou. Blinken povedal, že si nemyslí, že Čína sa správa neutrálne, keďže podporovala Rusko v OSN a „posilňovala ruskú propagandu“.

Krátko predtým, ako Rusko 24. februára začalo inváziu na Ukrajinu, Peking a Moskva oznámili partnerstvo „bez obmedzení“. A americkí predstavitelia tvrdia, že nezaznamenali, že by sa Čína vyhla prísnym sankciám pod vedením USA voči Rusku ani mu poskytla vojenské vybavenie.

Zelenskyj: Zámerne sme ľudí pred inváziou nevarovali. Do troch dní by bolo po vojne
Ukrajina zámerne ľudí nevarovala pred hrozbou ruskej invázie, uviedol Zelenskyj v rozhovore pre The Washington Post. Ak by Kyjev vopred varoval ukrajinských občanov pred možnosťou ruskej invázie, rozšírila by sa na Ukrajine panika a Rusko by... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Putin hovorí, že Rusko môže cvičiť zahraničných bojovníkov  

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že Rusko je pripravené dodať vojenské vybavenie spojeneckým krajinám v Latinskej Amerike, Ázii a Afrike. Moskva je otvorená výcviku zahraničných bojovníkov, povedal Putin počas otváracieho ceremoniálu „Armáda-2022“.

„Veľmi si vážime skutočnosť, že naša krajina má na rôznych kontinentoch veľa spojencov, partnerov a podobne zmýšľajúcich ľudí,“ povedal Putin. Tiež zdôraznil výhody výcviku zahraničných vojakov v Rusku a povedal, že Rusko pozýva spojencov na spoločné vojenské cvičenia.

„Veľkú perspektívu vidíme aj vo výcviku zahraničných vojakov a ich zdokonaľovaní. Tisíce vojenských profesionálov z celého sveta sú hrdými absolventmi vojenských univerzít a akadémií našej krajiny,“ uviedol Putin.

Zlé správy pre Ukrajinu a NATO
Strata pobrežia Čierneho mora bude pre Kyjev katastrofou. Americký magazín The National Interest píše, že Ukrajina utrpí katastrofálny úder, ak stratí prístup k Čiernemu moru. Podľa neho by NATO malo posilniť svoju prítomnosť v regióne a zároveň... Čítať ďalej
17 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik