Generál Šándor: Nečaká nás žiadna krásna perspektíva
16 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

O pár dní to bude pol roka, čo sme svedkami nezmyselného vojnového konfliktu medzi Ruskom a našim bezprostredným susedom - Ukrajinou. Ako vidí jeho pokračovanie generál Šándor a aké sú možnosti Slovenska? S generálom Andorom Šándorom sa zhovárala Pluska.

Hodiny osudu

Je to pomyselné odpočítavanie do polnoci, ktorá znamená jadrový konflikt. "Spustené" boli po Hirošime a Nagasaki a vtedy ukazovali dvanásť o sedem minút. Šándor súčasnú situáciu síce nevidí tak, že by sa ručičky k tej povestnej dvanástke priblížili, ale ani sa neoddialili.

"Celá táto myšlienka je v podstate iba intelektuálnym cvičením, ktoré má ľudí upozorniť na fakt, že ak by prišlo k jadrovej vojne... Tú ďalšiu už budeme viesť maximálne s kameňmi a palicami," vysvetľuje generál Šándor.

Toto JE konflitk mocností

"Som presvedčený, že tento konflikt primárne vznikol ako boj o sféry záujmu a vplyvu. Rusi nadobudli dojem, že ak sa aj Ukrajina nestane súčasťou NATO, na jej území môžu byť rozmiestnené americké zbrane, či prítomní americkí poradcovia. Následne mylne vyhodnotili, že z územia Ukrajiny by mohol hroziť útok na Ruskú federáciu a to je aj dôvod, prečo sme v tejto situácii," hodnotí generál Šándor. Pripomína, že dnes je to už konflikt medzi Ruskom a západným svetom. Nahovárame si, že celý svet je na strane Západu, no nie je to tak - India, Čína Juhoafrická republika a mnoho ďalších sú podľa neho na strane Ruska.

Vlády zmierňujú dopady rastu cien energií. Slovenská vláda rieši seba
Agentúra Bloomberg vydala alarmujúcu správu, že cena za elektrinu sa v Nemecku za posledné dva mesiace zhruba zdvojnásobila. Teraz je dokonca 6x vyššia, ako pred rokom. Na Slovensko túto správu priniesli hnonline.sk Ceny stúpajú, rekordy padajú V... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balašková
?session=true

Robíme si medvediu službu

Nemyslím si, že je nutné robiť z posielania zbraní verejnú šou a stavať sa do čela „rusobijcov". Teraz nechcem povedať, že máme nad činmi Rusov zatvárať oči alebo ich ospravedlňovať, ale politika by sa mala robiť trochu pragmaticky," hovorí generál Šándor na margo toho, aká mediálna pozornosť sa venuje posielaniu vojenskej pomoci na Ukrajinu. 

O jednote EU

"Nevieme ani to, aká bude jednota Európy v budúcnosti," vysvetľuje generál a pripomína "slabé body", akými sú na nacionalistickú struhu hrajúci Orbán, či Turecko, ktoré síce nie je členom EU, ale je v NATO a aj tak si v podstate robí, čo chce.

"Osobne si myslím, že aj samotné Rusko by malo byť súčasťou európskej obrannej architektúry. No nemôže to byť Rusko „stalinského" typu, ktoré si bude svojvoľne diktovať a presadzovať sféry vplyvu. Musí to byť Rusko, ktoré bude spolupracovať a zároveň sa nesmie cítiť ohrozené našimi aktivitami," upozorňuje generál vo výslužbe.

Facebook / Andor Šándor | Andor Šándor hovorí o tom, že prevenciu takýchto útokov netreba zanedbávať

Nedáva mu to zmysel

Nedávajú mu však zmysel protichodné tvrdenia o tom, akí sú Rusi vo vojne na Ukrajine neschopní, no na druhej strane sú tvrdenia, že sa nezastavia ani na Pobaltí. Upozorňuje, že Rusko nemá za cieľ globálny konflikt - štandardnými zbraňami nemá šancu vyhrať ho a pri použití jadra by sme prehrali všetci.

Toto vás ako pacienta nepoteší - zdravotný systém na Slovensku kolabuje
Nevhodné pracovné podmienky pre lekárov a nedostatočná zdravotná starostlivosť. Zdravotníctvo potrebuje správnu cenotvorbu. Vo svojej tlačovej správe na to upozorňuje Úrad pre dozor nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Čo hovoria analýzy ÚDZS... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Eka Balašková

S Ruskom treba rátať

"Rusko sa najprv musí začať správať ako civilizovaná demokratická krajina. A ako partnerov ich budeme môcť brať až vo chvíli, keď budeme môcť veriť ich štátnikom," upozorňuje Šándor. Podľa neho hoci sa s Putinom a Lavrovom veľmi vyjednávať nedá, v Rusku žije 140 miliónov ľudí a majú množstvo jadrových zbraní.

"Už preto by nebolo rozumné ponechať ho vlastnému vývoju bez zdieľania bezpečnostných výziev," pripomína generál vo výslužbe.

Akú pozíciu má v tomto konflikte Slovensko

"Nechcem sa vyjadrovať posmešne, no vy sami dobre viete, v akom stave je vaša armáda. Letectvo existuje iba na papieri, s tankovým vojskom na tom zrejme budete obdobne ako my. A vaša brigáda, neviem…," naznačuje generál s tým, že sami by sme sa neubránili. Navyše Slovensko podľa neho nie je cieľom Ruska. Kremeľ, ani ich generálny štáb sa s touto myšlienkou podľa neho nezaoberá. 

Ostreľovanie Záporožskej elektrárne

"Poviem na rovinu, že neviem, ako to v skutočnosti je. Aký by malo zmysel vyhodiť do vzduchu jadrovú elektráreň. A potom sa v Kremli so zatnutými pästičkami triasť, aby vietor nenafúkal nukleárny spad vaším smerom? Niečo také by muselo byť výsledkom absolútneho šialenstva magorov, ktorí stratili akúkoľvek súdnosť," pripomína Šándor.

Jadrová vojna by spôsobila svetový hladomor s piatimi miliardami mŕtvych
Podľa novej štúdie by v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí. Klimatológovia z Rutgersovej univerzity (USA) v recenzovanej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine... Čítať ďalej
16 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Prímerie možno na jeseň, mier v nedohľadne

"Nemyslím si, že momentálne je ktorákoľvek strana naklonená kompromisom. Je to skrátka prístup dvoch strán, kde nie je žiadna vôľa dohodnúť sa a zrejme budú ďalej bojovať aj za cenu vysokých strát," analyzuje situáciu generál s tým, že prímerie by mohlo byť podpísané pred zimou, no mierovú dohodu a termín jej podpisu nevie odhadnúť. Jednou z možností podľa neho je na desaťročia zamrznutý konflikt, ktorý bude destabilizovať situáciu v celom regióne.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik