Pripravte sa! Slovensku hrozia búrky i vlna horúčav
15 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Na Slovensko opäť mieri nepríjemné počasie. Hrozia búrky a čaká nás vlna horúčav. Kedy hrozia? To objasňuje portál imeteo.sk.

Naše územie má pred sebou vlnu pomerne nepríjemného počasia, ktoré sa bude niesť v znamení veľmi vysokých teplôt, nepríjemného dusna a popoludňajších búrok, ktoré by na našom území mohli spôsobovať aj problémy. 

Začiatok augusta sa po dlhom období niesol v znamení pokojného a priaznivého počasia. Po zrážkach koncom júla sa vyčasilo a na našom území zavládlo prevažne pokojné počasie. To sa však teraz zmení.

Bude veľmi teplo a búrlivo

Zatiaľ čo v uplynulých dňoch počasie na našom území ovplyvňovali tlakové výše, respektíve výbežky tlakových výši, tak v nadchádzajúcich dňoch nás čaká zmena, ktorá nastáva práve teraz. Počasie v našom regióne bude pod vplyvom jednotlivých plytkých tlakových níži. Súčasne však do našej oblasti bude od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Obvinený právnik Smeru namieta sudkyňu Záleskú: V zverejnenej komunikácii ho nazvala sviňou!
Je zaujatá! Poukazuje na zverejnenú internú kominikáciu sudkyne Pamely Záleskej David Lindtner - jeden z obvinených sudcov v rámci akcie Búrka. Téme sa venuje portál topky.sk. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na Lindtnera nedávno podal... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Synoptická situácia tak na nadchádzajúce dni bude taká, že nad Slovensko bude prúdiť teplý vzduch, pri ktorom sa budú teploty dostávať až nad hranicu +30 °C, no zároveň budeme pod vplyvom plytkých oblastí nižšieho tlaku vzduchu, ktoré prinesú do našej oblasti početné prehánky a búrky.

Teplý a vlhký vzduch je totiž ideálna kombinácia pre tvorbu prehánok a intenzívnych búrok. Táto vzduchová hmota sa počas dňa veľmi dobre labilizuje a následne vznikajú tzv. búrky z tepla. Tie nás čakajú aj nadchádzajúce dni. Bude teda síce teplo, no zároveň veľmi búrlivo.

Búrky hrozia každý deň

Prvé búrky sa na našom území vyskytli už v nedeľu a to predovšetkým v horských oblastiach krajného východu a severu nášho územia. Na zvyšku Slovenska sa zatiaľ neočakávajú búrky, maximálne slabšie prehánky. Oveľa výraznejšia búrková činnosť nás čaká počas týždňa.

Búrky sa od pondelka až do štvrtka budú vytvárať predovšetkým počas popoludňajších hodín a predovšetkým v horských oblastiach. Hrozia preto predovšetkým na strednom a severnom Slovensku. Búrky, ktoré sa budú vytvárať budú sprevádzané predovšetkým zintenzívnením zrážok. Nateraz je ťažké odhadnúť, či búrky prinesú nejaké problémy, no nateraz môžeme vylúčiť rozsiahlejšie škody a škody spôsobené vetrom.

Šutaj Eštok: Naozaj odchádza Naď kvôli znechuteniu?
Dňa 7. augusta Ministerstvo obrany SR informovalo o vybudovaní kontajnerového mestečka v Lešti. To by malo mať kapacitu okolo tritisíc lôžok a Slovensko bude jeho výstavba stáť 20 miliónov eur. Poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) však vo svojom... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Búrky budú nebezpečné predovšetkým tým, že môžu v určitej oblasti trvať dlhšiu dobu, čím prinesú veľa zrážok a tie potom môžu spôsobiť lokálne zaplavenie, či vyvolať prívalovú povodeň.

Nateraz to vyzerá tak, že intenzívnejšie búrky hrozia na našom území najskôr vo štvrtok To by totiž cez náš región mal postupovať studený front, ktorý ukončí vlnu horúčav a prinesie plošnejšie a intenzívnejšie búrky.

Pripravte sa na trópy

Okrem búrok, ktoré hrozia počas popoludnia čakajú naše územie aj veľmi vysoké teploty, ktoré opäť spôsobia výraznú záťaž pre ľudský organizmus. Maximálne denné teploty sa už v pondelok môžu dostať výrazne nad hranicu +30 °C a stúpať budú aj v nadchádzajúcich dňoch.

Najteplejšími dňami by na našom území mala byť streda a štvrtok, kedy príliv teplého vzduchu pred studeným frontom vyvrcholí. Na viacerých miestach sa očakávajú tropické teploty, teda teploty nad úrovňou +30 °C, no v najteplejších oblastiach nášho územia sa teploty dostanú až nad +35 °C.

Vyhliadka počasia a vývoj na nasledujúce dni naznačuje to, že počasie by sa malo zmeniť vo štvrtok a v piatok, kedy by mali prísť zrážky, búrky a súčasne dôjde k výraznejšiemu ochladeniu. 

Blaha: Fico na TA3 upratal Ilieva ako malého chlapca
To, čo vo víkendovej diskusnej relácii na TA3-ke predvádzal moderátor Iliev, je ďalšie dno slovenskej žurnalistiky, skonštatoval na Telegrame opozičný poslanec Ľuboš Blaha. Premotivovaný pubertiak z TA3 Robert Fico sa aj s Borisom Kollárom podľa... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik